Verburg is dumping stenen in Noordzee beu

nieuws
Milieuactivisten van Greenpeace gooiden onlangs ten noorden van Groningen grote natuurstenen in de Noordzee om een natuurgebied in dat stuk van de zee te beschermen tegen "schadelijke bodemvisserij". Het voorbije weekend zou ten westen van het Duitse Waddeneiland Sylt een gelijkaardige actie plaatsgevonden hebben. "Ik heb er geen goed woord voor over", reageerde de Nederlandse visserijminister Gerda Verburg tijdens de Dag van de Nedelandse Zeevisserij in IJmuiden.
1 september 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:05
Milieuactivisten van Greenpeace gooiden onlangs ten noorden van Groningen grote natuurstenen in de Noordzee om een natuurgebied in dat stuk van de zee te beschermen tegen "schadelijke bodemvisserij". Vorig weekend zou ten westen van het Duitse Waddeneiland Sylt een gelijkaardige actie plaatsgevonden hebben. "Ik heb er geen goed woord voor over", reageerde de Nederlandse visserijminister Gerda Verburg tijdens de Dag van de Nedelandse Zeevisserij in IJmuiden.

Verburg is de acties van Greenpeace in de Noordzee beu. Samen met de Duitse staatssecretaris van Visserij gaat ze overleggen hoe het dumpen van nog meer stenen kan voorkomen worden. De bewindsvrouw vindt deze praktijken onverantwoord omdat ze de veiligheid van de vissers in gevaar brengt. Wanneer de netten van een vissersboot blijven haken aan de stenen, kan het schip immers kapseizen. "Levensgevaarlijk", zegt Verburg.

De minister vindt dat Greenpeace met haar de dialoog over duurzame visserij had moeten aangaan vooraleer tot acties over te gaan. Bij de milieuorganisatie is men niet echt onder de indruk van de uitspraken van Verburg. De grootste bedreiging voor de vissers zijn de vissers zelf omdat zij de oceanen leegvissen, luidt het. Greenpeace zegt met de acties juist te willen bijdragen aan een duurzame visserij, zodat de kinderen en kleinkinderen van de vissers het beroep kunnen blijven uitoefenen.

De milieuorganisatie weigert te geloven dat de gedumpte stenen een gevaar opleveren voor de Nederlandse vissersvloot. De zeebodem ligt vol met natuurstenen en andere objecten, klinkt het. Intussen benadrukte Verburg in IJmuiden dat ze tot 2013 ruim 120 miljoen euro gereserveerd heeft voor het stimuleren van de noodzakelijke omschakeling naar energiezuinigere en duurzame vistechnieken. "En dat is - gelet op de omvang van de sector - echt heel veel geld", aldus Verburg.(KS)

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek