Varkenspest bij Frankfurt: FAVV vraagt alertheid EK-supporters
nieuwsHet Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, kortweg FAVV, doet een oproep aan al wie binnenkort naar Duitsland reist. Onder meer de EK-supporters worden aangespoord om geen vlees mee naar huis te nemen. Vorig weekend werd namelijk een geval van Afrikaanse Varkenspest (AVP) vastgesteld nabij Frankfurt, op 200 kilometer van de Belgische grens. Dat zegt FAVV-woordvoerder Hélène Bonte.
De varkenssector schakelt een tandje hoger in zijn alertheid en roept de federale en gewestelijke overheden op om de Taskforce AVP opnieuw samen te roepen en de preventiemaatregelen op te schalen. Het dode dier bevond zich in Rüsselsheim, op honderden kilometers van het huidig afgebakende gebied waarin het virus opgemerkt is. "Opvallend is dat het virus een sprong heeft gemaakt van 500 kilometer van de reeds gekende risicogebieden”, zegt Bonte. “Dit maakt het waarschijnlijk dat de verspreiding is gebeurd via menselijk handelen. Als consument kan je ook een rol spelen in de bescherming van de Belgische varkens. Het FAVV doet daarom een oproep aan iedereen die binnenkort naar Duitsland reist om aandachtig te zijn wanneer risicogebieden worden bezocht en bij de terugkeer", zegt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.
Ongevaarlijk voor de mens
Hoewel de Duitsers gekend zijn om hun liefde voor het betere stukje varkensvlees, waarschuwt het FAVV om in dit geval toch voorzichtig te blijven. Niet noodzakelijk voor onszelf, want het virus is onschadelijk voor mensen, zelfs wanneer ze besmette producten opeten. Maar wel moet men erop letten om geen etensresten te laten slingeren en zo het virus onbedoeld aan dieren door te geven. "Veel dieren die de ziekte oplopen, sterven hieraan”, meldt het FAVV.
Het virus verspreidt zich nog steeds en er zijn veel besmettingen in Oost-Europa, Duitsland en Italië. In 2023 waren er 4.513 uitbraken bij varkens en 7.901 bij wilde everzwijnen in Europa.
"Wanneer je terugkomt van risicogebieden, neem dan geen varkensvlees zoals salami of gedroogde worsten mee terug naar België", geeft het FAVV nog mee als tip. "Gooi je etensresten altijd in een gesloten vuilnisbak, zeker wanneer er vlees in zit zoals een broodje met hesp. Laat dus ook geen etensresten achter naast een (al volle) vuilbak op een autosnelwegparking."
Economische gevolgen
“België is al enkele jaren vrij van deze ziekte en doet er alles aan om dat te blijven”, deelt het FAVV nog mee. Het is ongeveer zes jaar geleden dat de Afrikaanse varkenspest in ons land bij wilde everzwijnen in de provincie Luxemburg werd gevonden en dat had zware economische gevolgen voor onze varkenshouders. Eind 2020 werd ons land AVP-vrij verklaard, maar daarmee waren de handelsrestricties nog niet van de baan. Pas sinds begin dit jaar kon de export van varkensvlees naar China terug op gang worden gebracht.
Onder de koepelnaam Agrofront roepen ABS en Boerenbond dus op voor een strikte toepassing van de bioveiligheidsmaatregelen binnen de gehele varkenskolom, maar ook op het aanscherpen van de sanitaire voorschriften voor buitenlandse transporteurs voor levend vee die in ons land komen laden of lossen nadat ze in AVP-risicogebieden gecirculeerd hebben. Daarnaast dringt het Agrofront erop aan dat de bevoegde instanties de everzwijnenpopulatie onder controle houden en de afrasteringen in grensregio’s evalueren.

Bron: Belga, eigen berichtgeving