Afrikaanse varkenspest op 200 kilometer van België
nieuwsBelgië heeft al enkele jaren de officiële AVP-vrije status. Maar met een nieuwe vaststelling van Afrikaanse varkenspest (AVP) op een karkas van een wild everzwijn in de Duitse deelstaat Hessen, komt het virus dichter bij onze landgrens. "Belangrijk is dat de gehele varkenskolom ervan doordrongen is dat het risico op insleep van Afrikaanse varkenspest terug groter is geworden en dat de preventiemaatregelen best terug worden opgeschroefd”, aldus Boerenbond.
Eerder deze maand werd in Duitsland een uitbraak gesignaleerd van Afrikaanse varkenspest bij een varkensbedrijf nabij de Poolse grens. Het ging om een varkensbedrijf met 3.500 vleesvarkens. Ook vanuit Polen kwam meldingen van AVP-besmettingen bij gedomesticeerde varkens. Het waren de eerste AVP-uitbraken op Duitse en Poolse varkenshouderijen van dit jaar. Over AVP-besmettingen bij wilde everzwijnen waren er wel al tal van meldingen gemaakt dit jaar vanuit Duitsland, vooral in de grensregio met Polen.
Afgelopen weekend kwam een melding dat er Afrikaanse varkenspest werd vastgesteld op een karkas van een everzwijn in de Duitse deelstaat Hessen, op 600 kilometer van de overige besmette gebieden. “Het feit dat het om een gestorven everzwijn gaat, geeft aan dat het virus daar wellicht al enige tijd in de omgeving aanwezig is”, meldt Boerenbond op zijn website. “De grote afstand tussen de nieuwe besmetting en de huidige Duitse AVP-afgebakende gebieden, betekent dat het virus wellicht via menselijk toedoen een grote sprong heeft gemaakt richting het westen van het land. De locatie van de besmetting ligt tevens op ongeveer 200 kilometer van de Belgische grens en zodoende is de dreiging voor ons meteen ook een stuk reëler geworden.”
“Belangrijk is dat de gehele varkenskolom er van doordrongen is dat het risico op insleep van Afrikaanse varkenspest terug groter is geworden en dat de preventiemaatregelen best terug worden opgeschroefd”, aldus Boerenbond. “Verder is het ook zo dat de zomervakantie voor de deur staan en het zou goed zijn mocht het FAVV terug een communicatiecampagne opstarten om de bevolking erop te wijzen de nodige voorzichtigheid in acht te nemen wanneer men risicogebieden voor Afrikaanse varkenspest bezoekt.”
Vijfmaal meer uitbraken vorig jaar
In 2023 werden 14 EU-lidstaten getroffen door Afrikaanse varkenspest en het veroorzaakte een vervijfvoudiging van het aantal uitbraken bij gedomesticeerde varkens ten opzichte van 2022. Dat meldde de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) eerder deze maand.
Voor gedomesticeerde varkens was 2023 het jaar met het grootste aantal uitbraken van Afrikaanse varkenspest (AVP) sinds 2014. Kroatië en Roemenië meldden 96 procent van het totale aantal uitbraken. Ook het aantal uitbraken bij wilde zwijnen steeg in 2023. Er waren 10 procent meer uitbraken ten opzichte van 2022. Duitsland, Hongarije en Slowakije zagen de epidemiologische situatie in hun land verbeteren vorig jaar en het aantal uitbraken bij wilde zwijnen afnemen.

Bron: Boerenbond / Eigen berichtgeving