Zieke zwijnen brengen export Italiaanse parmaham in gevaar
nieuwsMeer en meer landen bannen de import van varkensvlees uit Italië. Een stijging van het aantal gevallen van Afrikaanse varkenspest zet de parmahammarkt onder druk. Dat meldt de Nederlandse landbouwnieuwssite Nieuwe Oogst.
De Afrikaanse varkenspest (AVP) is in opmars in Italië. In de provincie Parma zijn al 65 meldingen geweest van besmette wilde zwijnen, terwijl in het hele land al 703 zieke dieren zijn ontdekt dit jaar. Een dreigend gevaar voor de parmahamindustrie, maar voorlopig zijn er nog geen varkens getroffen.
Economische schade
De virale ziekte zorgt wereldwijd voor veel onrust in varkenshouderijen. Het risico door besmetting via wilde (ever)zwijnen is groot en bij elk nieuw geval komt een mogelijke uitbraak dichterbij. Om die reden hebben China, Japan, Taiwan, Zuid-Korea, Mexico en Canada een importverbod op Italiaanse varkensvleesproducten ingesteld. Volgens Nieuwe Oogst hebben de marktsluitingen al geleid tot een schade van 464 miljoen euro.
Gelukkig zorgt een hoge gezondheidsgarantie bij de productie van het dierbare Italiaanse streekproduct er wel voor dat de export naar de VS en Australië kan doorgaan. Onder meer de lange rijpingsperiode speelt hier een rol. Ook binnen de EU zijn nog geen beperkingen opgelegd.
Aanpakken die handel
De Italiaanse regering neemt de opkomst van de ziekte ernstig. De Nederlandse nieuwssite Foodlog heeft het over een ambitieus plan van premier Giorgia Meloni waarbij 80 procent van de wilde zwijnenpopulatie in vijf jaar tijd moet verdwijnen. Hiervoor heeft ze 177 soldaten aangesteld, die met behulp van militaire drones en speurhonden de naar schatting een miljoen zwijnen moeten elimineren. Italiaans minister van Landbouw Francesco Lollobrigida verklaarde aan het Britse magazine Pig World dat ze krachtige maatregelen nemen om te voorkomen dat duizenden varkens moeten worden geslacht. Hij benadrukt dat deze gezondheidskwestie een potentieel economisch en sociaal probleem kan worden.
Ook België is niet onbekend met een uitbraak van de Afrikaanse varkenspest. In 2018 heeft de ziekte lelijk huisgehouden in onze contreien, meer bepaald bij de everzwijnenpopulatie in de provincie Luxemburg. De Belgische varkenshouderijen bleven dankzij enorme inspanningen en financiële middelen daarentegen wel gespaard, maar de export viel grotendeels stil doordat verschillende landen een embargo op Belgisch varkensvlees instelden
In januari 2021 werden de toen gehanteerde noodmaatregelen geschrapt, maar het FAVV roept op om waakzaam te blijven. Voor de Afrikaanse varkenspest is er namelijk geen behandeling mogelijk. Het uitroeien van de ziekte vereist dat besmette dieren gedood worden en contact tussen populaties vermeden moet worden. Voor de mens is er gelukkig geen risico op besmetting.
Bron: Nieuwe Oogst, Foodlog, Pig World, Eigen verslaggeving