Varkenshouders werken aan rooskleurige toekomst op negende trefdag

De provincie West-Vlaanderen en Inagro organiseerden samen de negende Trefdag VarkensAcademie. De focus lag dit jaar op de technische cijfers als leidraad in het management. Naar goede gewoonte werd heel wat praktische informatie uitgewisseld tijdens verschillende keuzesessies en netwerkmomenten. 240 deelnemers tekenden present.

4 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 4 december 2023 10:50 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
trefdag varkensacademie web copyright Inagro

Varkenhouderij is zeker vandaag niet de makkelijkste tak binnen de landbouw. Met hun talrijke aanwezigheid toonden de West-Vlaamse varkenshouders dat ze bereid zijn te vechten voor hun vaak onzekere toekomst. Eind november konden ze hun kennis verruimen via verschillende informatiesessies en netwerking.

Data, tips & tricks

Arno Joosten van varkensfokkerijorganisatie Topigs Norsvin toonde met een sessie hoe je data kan inzetten voor de bedrijfvoering. Aan de hand van heel wat praktijkvoorbeelden toonde hij hoe men informatie uit een zeugenboekhouding kan gebruiken als handig hulpmiddel om het probleem van “second litter syndrome” op te sporen op het bedrijf. Er is sprake van dit syndroom wanneer er een tegenvallende tweede worp is ten gevolge van conditieverlies tijdens de eerste zoogperiode. Daarnaast besprak Joosten het belang van het gewicht bij eerste inseminatie aan de hand van analyses van de gegevens van verschillende praktijkbedrijven. Zijn analyse toonde ook het effect van de prestaties in de eerste lactatie op de verdere carrière van de zeug.

Sander Palmans van Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw gaf in zijn sessie tips & tricks om vermorsing van voeder en water te vermijden. “Het is niet omdat je snel eens rondkijkt in je stal, dat je alles gezien hebt”, zegt Sander. “Het is maar door dagelijks de voederbakken en de drinknippels te inspecteren dat je vermorsing kan voorkomen.” Via resultaten uit praktijkproeven toonde hij het belang aan van het goed afstellen van voederbakken. Ook de zin of onzin van extra voederplaatsen tijdens het spenen werd besproken.

Trefdag Varkensacademie copyright Inagro

De Interprofessionele Vereniging voor het Belgisch vlees (IVB) stuurde Sander Cleuren voor een informatieve sessie: “Slachtcijfers, wat brengt de nabije toekomst?”. Hij illustreerde onder meer de mogelijkheden van de vernieuwde IVB-tool voor varkenshouders vanaf 2024. Daarna ging Luc Verspreet van Propigs in op de toekomst van de Vlaamse varkenssector. Hij is eerder positief. "Het is belangrijk te onthouden dat we hier beschikken over technische kennis en vakmanschap, iets wat niet gezegd kan worden van alle Europese landen”, aldus Verspreet.

Verzorging van dier en boer

Caroline Bonckaert van Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) gaf tips voor de verzorging van dieren, en liet zien hoe verschillende bedrijven hun management hebben bijgestuurd in samenwerking met hun dierenarts door middel van eenvoudige evaluaties, zoals een biestcheck of hygiënogram. Omdat niet alleen de gezondheid van de varkens maar ook die van de varkenshouder van tel is, gaf spoedverpleegkundige en vleesveehoudster Veerle Maertens een sessie over de gezondheidsrisico’s in de varkenshouderij, en hoe ongevallen vermeden kunnen worden.

Ook energie speelde een belangrijke rol tijdens de infodag. Jan Leenknegt van Inagro verzorgde een actuele presentatie over de mogelijkheden om hernieuwbare energie te produceren, waarbij hij uitgebreid inging op slimme toepassingen en opslagmethoden voor de opgewekte energie.

Volgende editie

Ook volgend jaar biedt de VarkensAcademie kansen aan varkenshouders om zich verder te ontwikkelen. De volgende editie gaat door op vrijdag 29 november 2024. Geïnteresseerden worden aangeraden om zich nu al in te schrijven op de nieuwsbrief van Inagro.

Varkenssector blijft goed boeren ondanks dalende biggen- en vleesprijzen
Uitgelicht
De varkenssector maakt een uitstekend jaar door. Na een diepe, aanslepende crisis schrijven varkensbedrijven sinds begin dit jaar weer met zwarte cijfers. Een verminderd aanbo...
9 november 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek