Varkens verlost van verplichte bloedprik in strijd tegen Afrikaanse varkenspest

Het Voedselagentschap schrapt de verplichting om een monster te nemen bij zieke varkens. Vandaag is het nog zo dat dierenartsen telkens een bloedstaal moeten afnemen bij zieke dieren om hen te testen op Afrikaanse varkenspest (AVP). Vanaf 25 december hoeft dit niet meer. “Vergelijk het met corona”, zegt Hélène Bonte van FAVV. “Vroeger moest je bij elke verkoudheid verplicht een test ondergaan. Vandaag hoeft dat niet meer. AVP is al vier jaar uit ons land verdwenen.”

21 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 21 december 2023 21:58 Ruben De Keyzer
Lees meer over:

Het Voedselagentschap benadrukt dat er bij concrete symptomen of andere risicofactoren nog steeds tests voor AVP dienen te gebeuren, maar de verplichting valt weg. Een flinke versoepeling, dus. “De financiële kostprijs van deze tests spelen zeker een rol”, zegt Bonte. “Over de jaren heen zijn honderdduizenden varkens getest, en deze stalen werden gefinancierd door FAVV. Maar de hoofdreden is dat we al vier jaar geen varkenspest meer hebben. Als de dierenarts geen ernstige redenen heeft om AVP te vermoeden, hoeft de staalname niet meer.”

Uitbraak in 2018

Sinds 2020 heeft België geen besmette dieren meer gekend. De verplichte staalname is een gevolg van de uitbraak in september 2018. Toen werd AVP bevestigd bij everzwijnen in de provincie Luxemburg. Er werden maatregelen genomen op verschillende niveaus om de insleep en verspreiding van AVP bij de varkensbedrijven met alle middelen te voorkomen. De maatregelen troffen zeker doel, want twee jaar later was België opnieuw AVP-vrij. Een status die we sindsdien behouden hebben.

De gewijzigde regelgeving werd gepubliceerd in het ministerieel besluit op 15 december 2023. Door deze wijziging zal het vanaf 25 december 2023 niet meer verplicht zijn om monsters in te zenden voor onderzoek op AVP vóór elke behandeling van een groep zieke varkens. De financiering van de analyses van deze monsters door het FAVV wordt op 1 januari 2024 stopgezet. Vanaf dan worden enkel de analyses van verdenkingen gemeld door de dierenarts, nog ten laste genomen van het FAVV.

Heropflakkering blijft mogelijk

Ondanks dat België sinds eind 2020 officieel vrij is van AVP blijft het virus op wereldniveau van belang. Een heropflakkering van de ziekte in België blijft wel degelijk mogelijk. Het Voedselagentschap waarschuwt ervoor dat het belangrijk blijft om ons reactievermogen te behouden. “Een goede bioveiligheid is nodig om onze varkensbedrijven te beschermen tegen de insleep van AVP en een tal van andere ziekten en ook in de strijd tegen antibioticaresistentie”, meldt FAVV. “We willen jullie er dan ook graag aan herinneren dat de bioveiligheidsaudit ieder jaar uitgevoerd moet worden.”

Het stopzetten van de verplichte AVP-tests maakt ook budget vrij om eventuele andere uitdagingen aan te gaan. Enkele maanden terug baarde het blauwtongvirus nog grote zorgen, want in Nederland heeft het vele slachtoffers gemaakt. “In ons land zijn er de afgelopen periode geen nieuwe verdenkingen gesignaleerd”, zegt Bonte. “Maar het is winter nu. De knutten die de ziekte verspreiden zijn nu niet actief. We volgen dus op wat de lente en het warme weer zullen geven.”

Zweden rapporteert eerste geval Afrikaanse varkenspest in Scandinavië
Uitgelicht
De Afrikaanse varkenspest heeft zich voor het eerst verspreid tot in Scandinavië. In Zweden werd een dood everzwijn gevonden, dat na onderzoek, besmet bleek te zijn met de vir...
7 september 2023 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek