Vache Bleu en FFP fuseren tot nieuwe Belgische zuivelgigant
nieuwsDe Belgische zuivelbedrijven Flanders Food Productions en Vache Bleue bundelen hun krachten en vormen de nieuwe holding European Dairy Company. Dat schrijft De Tijd. De nieuwe constellatie is goed voor een omzet van bijna een half miljard euro. Er staan bovendien verdere uitbreidingsplannen op de agenda om de productiecapaciteit in verschillende sites te vergroten.
European Dairy Company
Vache Bleue en Flanders Food Productions (FFP) bundelen hun activiteiten die zowel qua aanbod als geografisch complementair zijn, zo schrijft De Tijd. Kaasverwerker FFP is gevestigd in Limburg en Vache Bleue, ook wel “de Belgische koning van de geraspte kaas” genoemd, in Waals-Brabant. Met de fusie versterken beide bedrijven hun positie in een competitieve markt, die steeds meer vraagt om schaalvoordelen en innovatie, zoals Vache Bleue bijvoorbeeld doet met de lactosevrije producten van Dilea. Als European Dairy Company stellen de bedrijven dat ze de Belgische verankering willen behouden en dat ze blijven opereren vanuit de bestaande vestigingen. De dagelijkse werking voor de huidige medewerkers blijft onveranderd.
De omzet van de nieuwe zuivelreus telt bijna een half miljard euro. Vache Bleue draaide vorig jaar ongeveer 200 miljoen euro omzet. Het bedrijf versterkte in 2019 zijn marktpositie na de overname van twee fabrieken van de Deense melkproducent Arla Foods in Frankrijk en Duitsland. FFP sloot vorig jaar af met 232 miljoen euro omzet en 9 miljoen euro nettowinst. Dit jaar verwacht het zuivelbedrijf te groeien naar een omzet van 247 miljoen euro. De afgelopen jaren werd fors geïnvesteerd in de Lommelse fabriek en machines. Het verwerkt jaarlijks meer dan 50.000 ton kaas, dat is bijna drie keer meer dan in 2015 (18.600 ton). European Dairy Company heeft alvast ambitieuze plannen voor verdere groei, ondersteund door de recente investeringen van FFP in zijn productiefaciliteiten en de strategische acquisities van Vache Bleue.
FFP en Vache Bleue
FFP werd opgericht in 2003 door Axel Van de Poel, na een carrière bij zuivelcoöperatie Milcobel. Het Limburgse bedrijf heeft zich gepositioneerd in het verpakken, snijden en raspen van kaas. Klanten van FFP zijn onder meer supermarkten, toeleveranciers aan de horeca, producenten van kant-en-klare-maaltijden en diepgevroren pizza’s. Het Lommelse bedrijf verpakt onder meer Beemster-kaas en is één van de leveranciers van Domino’s pizza. FFP levert producten aan 65 landen en heeft 200 medewerkers.
Vache Bleue heeft al enkele jaren meer op de teller. Het bedrijf werd opgericht in 1927 in Lillois, Vlaams-Brabant en is gespecialiseerd in de productie en distributie van zuivelproducten, met een focus op kaas. Het levert aan winkelketens zoals Carrefour en Aldi, maar ook aan toeleveranciers van de horeca en de zuivelindustrie. Zo is Milcobel er klant. De Vache Bleue-groep telt drie vestigingen in België, Frankrijk en Duitsland met in totaal zo’n 230 medewerkers.

Bron: Eigen berichtgeving / De Tijd