header.home link

Uitbraak vogelgriep bij hobbyhouder in Moerzeke

19 juli 2021

In het Oost-Vlaamse Moerzeke bij Hamme is vrijdag een geval van de hoogpathogene vogelgriep H5N8 vastgesteld, zo meldt het FAVV. Het virus werd aangetroffen bij dieren van een hobbyhouder. In een perimeter rond de haard worden speciale maatregelen ingevoerd, zoals een buffer- en een bewakingszone.

Lees meer over:
kip-vogelgriep-pluimvee-1280

“Omdat al enkele kippen gestorven waren en andere ziekteverschijnselen vertoonden, werd ik geconsulteerd”, vertelt dierenarts Jozef Colman aan Het Nieuwsblad. “Ik bracht een doodziek dier voor onderzoek naar het labo, waar ook de inspectie van het Federaal Voedselagentschap langskwam.” Daar werd zijn vermoeden van vogelgriep  bevestigd, waardoor de dertig kippen van de hobbyhouder geruimd werden. “Allicht zijn de wilde vogels in het aanpalende natuurreservaat de dragers van de ziekte.”

Zone rond haard, geen extra maatregelen voor België

In de bufferzone (500 meter) rond de haard moeten houders van pluimvee onder andere hun dieren binnen houden om contact met wilde vogels te vermijden. In een bredere bewakingszone (10 kilometer) moesten alle professionele pluimveehouders binnen de 24 uur een inventaris van hun dieren doorgeven. Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) volgt de situatie op en staat in contact met Europese instanties en lidstaten.

Het voedselagentschap benadrukt dat er geen nieuwe maatregelen worden genomen in de rest van het land. “Maar deze besmetting toont aan dat het vogelgriepvirus nog niet volledig verdwenen is in België en dat alle pluimveehouders nog steeds voorzichtig moeten zijn. Het risico op besmetting via wilde vogels blijft laag genoeg om geen bijkomende maatregelen in de rest van België te hoeven nemen”, klinkt het.

Vogelgriep of aviaire influenza (AI) is een sterk besmettelijk virus waar wellicht alle vogelsoorten gevoelig voor zijn. Het circulerende virus is niet overdraagbaar op mensen. Er is ook geen enkel risico voor de consument, vlees en eieren kunnen in alle veiligheid worden gegeten.

Meer info vind je op de website van het FAVV.

Bron: Het Nieuwsblad / Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek