Twee kalverbedrijven in opspraak door nieuwe undercoverbeelden

Undercoverbeelden die dierenrechtenorganisatie Ongehoord heeft opgenomen bij twee Vlaamse kalverbedrijven, zorgen voor beroering. Op de beelden is te zien dat werknemers de kalfjes opjagen. Ze worden met stokken geslagen en er wordt aan de staart van de dieren getrokken. De eigenaars van de kalverstallen betreuren wat er op de beelden te zien is en beloven beterschap.

12 april 2023  – Laatste update 12 april 2023 18:45
Lees meer over:

Twee verzamelstallen voor kalveren

De beelden werden een week lang gemaakt door de activisten van Ongehoord met verborgen camera’s. Dat gebeurde op een aantal plaatsen in Nederland, maar ook op twee kalverbedrijven in Vlaanderen. Het gaat om de verzamelstallen van De Kempense Exportstal in Merksplas en Vanlommel in Tielt-Winge. In die verzamelstallen komen de stierkalfjes van melkveebedrijven samengebracht om ze van daaruit te transporteren naar kalvermesterijen.

Ongehoord is van mening dat er amper toezicht is op het verzamelen, verhandelen en transporteren van dieren. “Enkel wanneer een diertransport vertrekt naar het buitenland, komt een dierenarts van het FAVV langs om een exportvergunning af te leveren”, zegt Nadine Lucas van de dierenrechtenorganisatie. Volgens haar tonen de beelden aan dat de mistoestanden die op beeld werden vastgelegd, geen uitzonderingen zijn. “Iedereen, van de eerste tot de laatste werknemer, doet precies hetzelfde: slaan, schoppen en geweld gebruiken.”

Met de beelden wil Ongehoord het maatschappelijk debat over veehouderij aanzwengelen. De organisatie pleit voor de afschaffing van de veehouderij voor vlees- en melkconsumptie. Het is een van oorsprong Nederlandse organisatie, maar sinds kort is Ongehoord ook actief in België. Eén van de Vlaamse boegbeelden is Nadine Lucas. Zij was tot 2018 voorzitter van Animal Rights België, maar ze werd daar in 2018 ontslagen “na een wekenlang durend conflict met het bestuur en de directie in Nederland”.

Verbod op stokken en aangescherpte protocollen

Op Radio 2 reageerden de bedrijfsleiders van de betrokken kalverstallen. Johan Heylen, commercieel directeur bij het Olense kalverbedrijf Vanlommel, zegt geschokt te zijn door de beelden. “Dit kan voor ons niet door de beugel. We nemen meteen maatregelen.” Het bedrijf heeft intussen al een externe expert dierenwelzijn in de stal geplaatst die zal observeren, controleren en sessies dierenwelzijn voorzien voor alle medewerkers.” Volgens Vanlommel zijn er op de beelden vooral externe veetransporteurs te zien en één eigen personeelslid. “Maar dat praat het niet goed. Alle stokken worden vanaf nu verboden in onze stal. Wie er nog één gebruikt, zal een sanctie krijgen.”

Ook bij de Kempense Exportstal klinkt verontwaardiging over de beelden. “Niemand houdt meer van kalveren dan wij. Onze familie zit al 30 jaar in het vak”, zegt Erik Van der Walle. “Ik betreur wat ik op de beelden zie, maar dat is niet echt representatief. Hij wijst erop dat de actievoerders wekenlang illegaal gefilmd hebben om er een paar fragmenten van over te houden. “Ik zie vooral actie en reactie. En het klopt dat die soms te overdreven is richting de kalfjes. We gaan onze protocollen nog meer aanscherpen, want dierenwelzijn staat bij ons voorop.”

Controles en camerabeelden

Volgens Vlaams dierenwelzijnsminister Ben Weyts (N-VA) zijn de controles op dierenwelzijn de jongste tijd opgedreven. “Het aantal inspecteurs is verdubbeld en de straffen zijn veel strenger. De mazen van het net zijn veel kleiner geworden, maar geen enkel systeem is waterdicht”, zegt Michaël Devoldere, woordvoerder van Weyts. De diensten van de minister zullen nu nagaan of er bij beide bedrijven structurele problemen zijn.

De woordvoerder van de minister wijst erop dat bedrijven niet op basis van de beelden kunnen worden gestraft. Dat kan enkel als de bevoegde controleurs de mistoestanden ter plaatse vaststellen. Ook een rechter houdt zelden rekening met illegaal verkregen beelden. Zo besliste de rechter in de zaak tegen het slachthuis Verbist uit Izegem in maart 2021 nog om de undercoverbeelden van Animal Rights nietig te verklaren. “Zelfs een politieman kan niet zomaar beslissen ergens binnen te dringen en een camera te plaatsen. Hij heeft daarvoor gerechtelijke toelating nodig”, had de advocaat van Verbist toen gepleit.

Eind januari waarschuwden slachthuizen en landbouworganisaties veehouders nog om extra alert te zijn voor illegaal geplaatst camera’s in stallen nadat in een varkensstal vier camera’s werden aangetroffen, verstopt in kabelgoten en een vogelnest.

Bron: VRT Nws / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek