Tv-kok en bbq-kampioen De Clercq start eigen boerderij

nieuws
Peter De Clercq, de gewezen wereldkampioen barbecue en eigenaar van restaurant Elckerlijc in Maldegem, start zijn eigen boerderij.
1 juli 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

Peter De Clercq, de gewezen wereldkampioen barbecue en eigenaar van restaurant Elckerlijc in Maldegem, start zijn eigen boerderij. In de Elckerlijc Farm kweekt hij zijn eigen groenten en iets verderop in Nevele worden varkens gekweekt voor zijn restaurant. "Ik ben steeds op zoek naar nieuwe smaken en verfijning en wil nog groeien als boer", zegt De Clercq.

De gewezen wereldkampioen barbecue uit Maldegem staat voor een nieuwe uitdaging. Schuin tegenover zijn restaurant Elckerlijc heeft Peter De Clercq zijn eigen moestuin. Hij kweekt er kropsla, spinazie, paprika, rode biet, pastinaak, kolen, zurkel en wil in het najaar ook zijn eigen pompoenen oogsten.

"Ik ben steeds op zoek naar nieuwe smaken en verfijning. Daarom wil ik mijn eigen groenten kweken", zegt tv-kok Peter De Clercq. "De eerste kropsla is klaar en de smaak is veel intenser dan die van sla uit de winkel. Een eigen moestuin is natuurlijk arbeidsintensief, maar mijn keukenteam is enthousiast om de groenten uit de tuin te mogen halen", aldus De Clercq.

Niet alleen de groenten worden voortaan zelf gekweekt. Bij Kristof en Angelique Verschelde in Nevele worden varkentjes gekweekt voor restaurant Elckerlijc. "Varkensvlees wordt ondergewaardeerd en te weinig gebruikt in goede keukens", zegt De Clercq. Hij vertelt dat het idee van Elckerlijc Farm ontstond door het succes te zien van een restaurant in New York dat alleen varkensvlees serveerde van de eigen boerderij.

De Elckerlijc-varkens worden door de familie Verschelde precies gekweekt zoals ik ze wil hebben", zegt de barbecuekampioen. "Het worden echte brasvarkens die gekweekt worden met de overschotjes van tafel. De varkens krijgen er nog aardappelschillen, erwtenpeulen en zelfs graanspoeling van Filliers bovenop". De Clercq vertrouwt erop dat het voor een authentieke smaak zal zorgen.

Op termijn wil De Clercq het vlees niet alleen in het restaurant gebruiken, maar wil hij ook Elckerlijc-varkens leveren aan derden. De Clercq toont zich ambitieus in de boerenstiel. "Vanaf augustus moeten er elke week vijftig varkentjes klaar zijn voor consumptie. Ik wil ook verder groeien als boer. Zo wordt de kleine boomgaard voor het kweken van eigen fruit nog uitgebreid".

Peter De Clercq is ook ambassadeur van het vlees van Belgisch wit-blauw rundvee: zie reportage op Boerenstebuiten TV

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek