Tuincentrum Pelckmans profiteert van strenge winter

De stormloop op tuincentra is groter dan andere jaren, en dat heeft veel te maken met de strenge winter. In veel Vlaamse tuinen hebben de planten de barre koude immers niet overleefd. Tuincentrum Pelckmans in Lommel verkocht de eerste twee weken van april dubbel zo veel als in dezelfde periode van vorig jaar.
16 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

De stormloop op tuincentra is groter dan andere jaren, en dat heeft veel te maken met de strenge winter. In veel Vlaamse tuinen hebben de planten de barre koude immers niet overleefd. Tuincentrum Pelckmans in Lommel verkocht de eerste twee weken van april dubbel zo veel als in dezelfde periode van vorig jaar.

De vestiging in Lommel lokte tijdens het paasweekend meer dan tienduizend bezoekers. In de drie vestigingen van het familiebedrijf werden in totaal 35.000 kooplustige plantenliefhebbers geteld. "We doen werkelijk gouden zaken", zegt Jef Pelckmans, één van de zaakvoerders, in Het Nieuwsblad. "Dit heeft natuurlijk te maken met de paastijd die wat later valt dan andere jaren en met het schitterende weer".

Het weer van de voorbije dagen staat in schril contrast met de vriestemperaturen en de sneeuw in januari en februari. "In die twee maanden kenden we een omzetverlies van dertig procent. De droge maand maart heeft dat verlies wel gedeeltelijk terug goedgemaakt. We zagen de mensen opnieuw vertrekken met volle karren", zegt Pelckmans.

Dat hoeft niet te verbazen, want heel wat planten op terrassen en in tuinen vroren in de wintermaanden kapot. "Het heeft in vijftien jaar niet meer zo hard gevroren. Bovendien stonden er toen nog geen olijfbomen, palmbomen en citrusvruchten in de Vlaamse tuinen. Een stevige tropische boom kan maximum tot min zeven graden overleven", weet Pelckmans.

"Zelfs de rhododendron heeft de winter niet overleefd. Die worden de jongste dagen dan ook enorm veel gekocht. Nochtans is dat een plant die redelijk wat kan hebben". Pelckmans is ervan overtuigd dat de grote drukte nog niet voorbij is. Veel mensen geloven volgens hem nog in ijsheiligen en zullen pas in mei hun planten vervangen.

In 2008 realiseerde Pelckmans een omzet van 11,5 miljoen euro. Verwacht wordt dat die dit jaar met minstens tien procent zal stijgen. "Wekelijks moeten we vier volle opleggers planten bijbestellen. Van de crisis hebben we echt geen last. Volgens mij kiezen veel mensen in deze economisch mindere tijden voor een goedkopere of zelfs geen vakantie. Het verlof willen ze dan wel doorbrengen in een tuin die in orde is", besluit Jef Pelckmans. 

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek