Tuincentra steeds vaker doelwit van buxusdieven

Een mooie tuin kost geld, maar niet iedereen is bereid om er zoveel centen tegenaan te gooien. En dus wordt hier en daar al eens een plant of boompje ontvreemd. "De dieven zijn vooral uit op wat op dat moment in de mode is", zegt Frans Van Gorp, eigenaar van een populair tuincentrum in Arendonk. "Nu is dat de buxus, een paar jaar geleden waren dat bonzaiboompjes".
21 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Een mooie tuin kost geld, maar niet iedereen is bereid om er zoveel centen tegenaan te gooien. En dus wordt hier en daar al eens een plant of boompje ontvreemd. "De dieven zijn vooral uit op wat op dat moment in de mode is", zegt Frans Van Gorp, eigenaar van een populair tuincentrum in Arendonk. "Nu is dat de buxus, een paar jaar geleden waren dat bonzaiboompjes".

Jaarlijks worden volgens de Gazet van Antwerpen in ons land ongeveer 1.800 aangiften gedaan van diefstal of verduistering van struiken, bloemen, bomen en bloembakken. Het aantal feiten ligt volgens de politie minstens dubbel zo hoog, omdat niet iedereen de moeite doet om een diefstal aan te geven.

Tuinbouwer Erwin Lenaert uit Minderhout kreeg al meermaals dieven op bezoek. In één nacht gingen ze zelfs al eens met honderden buxus- en spireaplanten aan de haal. Volgens Gunther Van Doorslaer van het gelijknamige tuincentrum in Meise is er weinig tegen te beginnen. "Geregeld nemen mensen voor ze vertrekken nog snel een buxusbol in de koffer van de wagen. Ik probeer een oogje in het zeil te houden, maar als het echt druk is lukt dat toch niet".

Zelfs openbare parken zien geregeld planten verdwijnen. "Mensen trekken ze met kluit en al uit de grond. Hoe ze ermee weggeraken, is ons vaak een raadsel", luidt het bij het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (Inbo). In de Nationale Plantentuin krijgen zeldzame planten extra bescherming. "Anders blijft er niks over", klinkt het daar.

Bron: Gazet van Antwerpen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek