Topruiters vragen onmiddellijke actie tegen de wolf

Ook dat nog: pal in het wolvengebied staan de duurste paarden van Vlaanderen. Topruiters Jos Lansink en Ludo Philippaerts willen dat de overheid eindelijk actie onderneemt. CD&V en Open VLD dringen aan bij Vlaams minister van leefmilieu Zuhal Demir om een verplaatsing van de wolf te onderzoeken.

16 september 2021  – Laatste update 16 september 2021 13:22
Lees meer over:
paard-veulen-fokkerij-stoeterij-merrie-1280

De paardenhouderij van Lansink ligt op 500 meter van waar de wolf gisteren een koe uit de wei haalde. De stoeterij Dorperheide van de familie Philippaerts ligt een paar kilometer verder. Tot nu toe betaalde de Vlaamse overheid een kleine 30.000 euro aan schadevergoedingen uit aan veehouders, maar als de wolf ooit een paard van Philippaerts of Lansink aanvalt, dan wordt die factuur in één klap een veelvoud.

“Ik heb elke ochtend schrik: wat ga ik aantreffen?”, zegt de Lansink in Het Belang van Limburg, “Hier staan twintig paarden buiten. Als de wolf vijfhonderd meter verder in een wei een koe kan aanvallen, waarom zou hij dan mijn paarden met rust laten? Drie jaar geleden heb ik alles met schrikdraad omheind omdat de everzwijnen ons terrein kwamen omwoelen. Maar dat houdt de wolf niet tegen.”

200 hectare per jaar

Ook Ludo Philippaerts gelooft niet dat zijn weiden echt 'wolfproof' te maken zijn: “Een wolf springt over een hek van twee meter als het moet. Dat houdt ze niet tegen. Onze paarden lopen hier op 35 hectare. Begin er maar aan om dat allemaal opnieuw uit te spannen. Het is toch een beetje de omgekeerde wereld dat het precies onze schuld is als de wolf een dier pakt. We hebben nu een oplossing nodig, niet morgen of overmorgen of binnen een maand.”

Het is toch een beetje de omgekeerde wereld dat het precies onze schuld is als de wolf een dier pakt. We hebben nu een oplossing nodig, niet morgen of overmorgen of binnen een maand

Ludo Philippaerts - Topruiter

Uit de documenten van de Vlaamse regering blijkt dat het ‘wolfproof’ maken van omheiningen geen oplossing is die onmiddellijk zal werken. Alleen al voor het kleinvee zoals schapen en geiten schat de Vlaamse regering dat er een weide-oppervlakte van 2000 hectare is in het wolvengebied. Dat wil zeggen dat we alleen voor het kleinvee over een kost van 7,5 miljoen euro spreken om alles af te rasteren. De Vlaamse regering mikt maar op 200 hectare per jaar, geconcentreerd in het kerngebied van de wolf. Daarvoor voorziet ze een jaarlijks budget van 420.00 tot 480.000 euro voor de hobbyhouders. De subsidies voor de professionele veehouders – een geschatte 200.000 euro per jaar - worden nog eens apart betaald uit het VLIF-budget.

Dierenwelzijn

Zowel Philippaerts als Lansink benadrukken dat de discussie voor hen niet over geld gaat. Philippaerts: “Of een paard nu tienduizend euro kost of een miljoen, het gaat over de emotionele waarde van zo’n dier voor de eigenaar. Als er met een toppaard iets misgaat is dat even erg dan wanneer er een merrie met haar veulen wordt aangevallen. De mensen hier zijn ongerust. Ze durven niet meer gaan wandelen alleen. Ze staan opeens oog in oog met de wolf terwijl ze hun oprit vegen. Dit leeft hier enorm.”

Boerenbond, Landelijke Gilden, BWP, Landelijke Rijverenigingen (LRV) en Paardensport Vlaanderen dringen dan ook gezamenlijk aan op herlocalisatie als alternatieve oplossing. “De situatie is onhoudbaar. Er werd heel wat krediet gegeven aan de wolf in Vlaanderen, maar na twee jaar moet men de vraag durven stellen of de wolf wel thuishoort in ons dichtbevolkt gebied. Het verplaatsen van een (probleem)wolf naar een ander leefgebied in Europa, waar dit dier wél de ruimte zal hebben die het nodig heeft, dient hierbij onderzocht en overwogen te worden”, vragen ze in een persbericht.

Keerpunt?

Alvast regeringspartners Open VLD en CD&V zijn het voorstel van Boerenbond en de paardenhouders genegen: “Minister Demir heeft ons in het parlement beloofd dat er extra maatregelen zouden komen als de wolf meer dan één keer runderen aanvalt. Ondertussen is dit voor de derde keer gebeurd. De subsidie uitbreiden en meer sensibiliseren zijn geen nieuwe maatregelen, maar meer van hetzelfde. De minister moet beseffen dat het met de recente aanvallen hier voor ons echt om een keerpunt gaat”, zegt Vlaams parlementslid Tinne Rombauts (CD&V). Ook Steven Coenegrachts van Open VLD noemt het voorstel van Boerenbond het onderzoeken waard.

Toch lijkt het kabinet Demir daar niet meteen op in te gaan: "We willen mensen nog actiever overtuigen om in die omheining te investeren. De wolf is een beschermde diersoort en Europa laat niet toe ze uit de natuur te verwijderen. Verschillende lidstaten werden daar al voor veroordeeld door het Europees Hof. We gaan met de wolf moeten leren samenleven."

"Stop met paniek cultiveren"

Eenzelfde geluid is te horen bij Natuurpunt. De organisatie laat weten dat het die piek in aanvallen op onbeschermd vee had verwacht. “Het is belangrijk dat we de ongerustheid die daardoor ontstaat erkennen. Maar lokale politici en bepaalde sectororganisaties die paniek cultiveren en oplossingen naar voor schuiven die wettelijk niet toegestaan zijn of in de praktijk niet werken, ondergraven de maandenlange inspanningen voor een beter draagvlak”, stelt de natuurorganisatie in zijn nieuwsbrief.

Het roept de lokale politiek en de sectororganisaties op “om constructief mee te werken aan een conflictloos samenleven tussen mens en wolf”. “We moeten de veehouders helpen door mee oplossingen bekend te maken die wel werken. Meer dan 150 Limburgse veehouders kregen een wolfbestendige omheining en ondervonden nadien geen schade meer”, aldus Natuurpunt.

Bron: Het Belang van Limburg / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek