header.home link

Tiense Suiker gaat 10000 gezinnen van water voorzien

12 april 2022

‘De Tiense Watervelden’, zo heet het project waarmee Tiense Suiker zo’n 10.000 gezinnen van drinkwater wil voorzien. De suikerproducent zal daarvoor het restwater van zijn bietenproces gebruiken. Het startschot voor het project werd gegeven in aanwezigheid van Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

Lees meer over:

Tiense Suiker heeft elk jaar zowat een miljard liter water op overschot. Suikerbieten bestaan namelijk voor 75 procent uit water. Een groot deel van dat water wordt hergebruikt in de fabriek, maar het overtollige water wordt gezuiverd geloosd in de rivier de Gete. Daar wil het project 'De Tiense Watervelden' verandering brengen. “We willen de droogteproblematiek in Vlaanderen proactief aanpakken en het wateraanbod verruimen met behulp van nieuwe bronnen, zoals bietenproceswater, en dankzij innovatieve technieken", klinkt het bij Jan Ingels, directeur van de Tiense Suikerfabrieken en Hans Goossens, directeur-generaal van De Watergroep.

 De suikerfabrikant slaat daarvoor de handen in elkaar met De Watergroep. Bedoeling is om het gezuiverde restwater onder te brengen in drie bekkens op de vliegbasis van Goetsenhoven (een deelgemeente van Tienen). Op een van de bekkens zal De Watergroep een drinkwatercentrum bouwen, zodat het water van voldoende kwaliteit is om als drinkwater gebruikt te worden. ''Het volledig gezuiverde water wordt in een nieuw waterbehandelingsstation verwerkt tot drinkwater, wat een innovatieve manier van circulair watergebruik is"", zegt Goossens. Van het jaarlijkse miljard liter restwater zou er zo per jaar 800.000 kubieke meter water als drinkwater ingezet kunnen worden. Daarnaast is het water ook geschikt voor irrigatie van aansluitende landbouwterreinen en groenzones.

 Op dit waterbekken komt ook een zonnepanelenpark, dat goed is voor de productie van 4,5 megawattpiek. De twee andere bekkens zullen worden gebruikt om watersporten en andere vormen van waterrecreatie op te voorzien. Het hele domein, zowat 65 hectare groot, moet zo een trekpleister worden voor allerhande activiteiten, toerisme en ontspanningsmogelijkheden. De activiteiten die momenteel doorgaan op het terrein, zoals die van de vliegclub, kunnen behouden blijven zoals voordien.

"Dit project is van groot belang", stelt minister Demir. "Circulair watergebruik is een van de speerpunten van de Blue Deal, waarmee we Vlaanderen weerbaarder willen maken tegen de gevolgen van droogte en wateroverlast. De Tiense Watervelden is een erg mooi voorbeeld waarbij circulair watergebruik gerealiseerd wordt." 

''Het project is een duidelijke win-win, waarbij de landbouwers het beschikbare water kunnen inzetten om de lokale voedselvoorziening te blijven garanderen. Daarnaast is het ook een positief signaal voor de regionale verankering van Tiense Suiker en de suikerbietenteelt in de regio", aldus nog Philippe Masscheleyn, communicatiedirecteur van de Boerenbond.

 Een concrete timing en financiering is nog niet bekend.

Bron: HLN / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek