nieuws

Thuisverbruik van vis in stijgende lijn

nieuws
Vorig jaar kocht de Belg gemiddeld 6,27 kilogram verse vis, week- en schaaldieren. Dat is bijna een halve kilogram meer in vergelijking met een jaar eerder, het gaat om een stijging van 7,4 procent. Ter vergelijking: de gemiddelde Nederland eet thuis slechts 3,4 kilogram vis op jaarbasis. Dat blijkt uit marktonderzoek van GfK in opdracht van VLAM. Uit de gegevens blijkt dat de Belg thuis vooral meer verse mosselen en verse zoetwatervis heeft gegeten.
30 augustus 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:05
Vorig jaar kocht de Belg gemiddeld 6,27 kilogram verse vis, week- en schaaldieren. Dat is bijna een halve kilogram meer, of 7,4 procent, in vergelijking met een jaar eerder. In Nederland wordt er thuis per capita jaarlijks maar 3,4 kilogram vis gegeten. Dat blijkt uit marktonderzoek van GfK in opdracht van VLAM. Uit de gegevens blijkt dat de Belg thuis vooral meer verse mosselen en verse zoetwatervis heeft gegeten.

"Bovenop de verse vis, week- en schaaldieren, komt een stijgende consumptie van verwerkte vis, week- en schaaldieren tot 5,40 kilogram per capita", aldus VLAM. Volgens de organisatie is bijna de helft van het aangekochte volume aan vis, week- en schaaldieren in België verwerkt. In 2000 bedroeg dit aandeel nog maar 38 procent. Die visbereidingen en diepvriesvis blijven stevig in de lift zitten. "De bereidingen op basis van vis, week- en schaaldieren stegen van 1,93 kilogram per capita in 2000 naar 2,54 kilogram vorig jaar. Diepvriesvis steeg in dezelfde periode van 0,97 kilogram naar 1,2 kilogram per capita", aldus VLAM.

Volgens het onderzoek eet de Belg wel nog het meest verse week- en schaaldieren, namelijk 3,8 kilogram per jaar. "Dit verbruik schommelt echter van jaar tot jaar door de invloed van een goed of een slecht mosselseizoen", legt VLAM uit. De promotiedienst wijst erop dat de Belgen vorig jaar thuis opnieuw meer mosselen hebben klaargemaakt, na een teleurstellend verbruik in 2006. In 2007 at de gemiddelde Belg thuis 2,62 kilogram mosselen, tegen 1,66 kilogram een jaar eerder.

Uit de gegevens blijkt tot slot nog dat de Belg vorig jaar thuis 1,59 kilogram verse zeevis at. Die hoeveelheid daalt jaarlijks als gevolg van de schaarste en de hoge prijzen. Het segment van verse zoetwatervis blijkt stabieler, met een gemiddelde van 880 gram per Belg.(KS)

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek