Thuisverbruik van vis in stijgende lijn
nieuws"Bovenop de verse vis, week- en schaaldieren, komt een stijgende consumptie van verwerkte vis, week- en schaaldieren tot 5,40 kilogram per capita", aldus VLAM. Volgens de organisatie is bijna de helft van het aangekochte volume aan vis, week- en schaaldieren in België verwerkt. In 2000 bedroeg dit aandeel nog maar 38 procent. Die visbereidingen en diepvriesvis blijven stevig in de lift zitten. "De bereidingen op basis van vis, week- en schaaldieren stegen van 1,93 kilogram per capita in 2000 naar 2,54 kilogram vorig jaar. Diepvriesvis steeg in dezelfde periode van 0,97 kilogram naar 1,2 kilogram per capita", aldus VLAM.
Volgens het onderzoek eet de Belg wel nog het meest verse week- en schaaldieren, namelijk 3,8 kilogram per jaar. "Dit verbruik schommelt echter van jaar tot jaar door de invloed van een goed of een slecht mosselseizoen", legt VLAM uit. De promotiedienst wijst erop dat de Belgen vorig jaar thuis opnieuw meer mosselen hebben klaargemaakt, na een teleurstellend verbruik in 2006. In 2007 at de gemiddelde Belg thuis 2,62 kilogram mosselen, tegen 1,66 kilogram een jaar eerder.
Uit de gegevens blijkt tot slot nog dat de Belg vorig jaar thuis 1,59 kilogram verse zeevis at. Die hoeveelheid daalt jaarlijks als gevolg van de schaarste en de hoge prijzen. Het segment van verse zoetwatervis blijkt stabieler, met een gemiddelde van 880 gram per Belg.(KS)
Bron: Belga