Thenergo wordt magere buit voor mogelijke overnemer

De kans is groot dat groenestroombedrijf Thenergo verdwijnt en dat alle activa afzonderlijk worden verkocht, zo bericht De Tijd. Voor twee nog resterende projecten, Binergy en Valmass, onderhandelt de groep met partner Waterleau om die projecten over te nemen. Thenergo houdt dan enkel de afdeling Groeikracht over en een aantal WKK-installaties op aardgas bij tuinders.
15 juli 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

De kans is groot dat groenestroombedrijf Thenergo verdwijnt en dat alle activa afzonderlijk worden verkocht, zo bericht De Tijd. Voor twee nog resterende projecten, Binergy in Ieper en Valmass in West-Vleteren, onderhandelt de groep met partner Waterleau om die projecten over te nemen. Thenergo houdt dan enkel de afdeling Groeikracht over en een aantal WKK-installaties op aardgas bij tuinders.

Het noodlijdende groene energiebedrijf Thenergo heeft steeds minder activa om in de etalage te zetten voor een overnemer. Zo heeft Thenergo de activiteiten van Fertikal, een installatie voor het drogen van mest, stopgezet. Voor andere afdelingen zoekt het bedrijf nog een afzonderlijke koper. De milieuafdeling Leysen ging naar Van Gansewinkel. Voor het Duitse TSE dat zich bezig houdt met houtverbranding, zouden de onderhandelingen zo goed als rond zijn. Nu stelt ook het milieu-engineeringbedrijf Waterleau dat het onderhandelt om zowel Binergy in Ieper als Valmass in West-Vleteren over te nemen.

Het gaat om twee innovatieve projecten waar Waterleau al bij betrokken is. Het project Valmass in West-Vleteren wil 60.000 ton groente- en tuinafval (aardappelschillen) omzetten in elektrische energie en heeft een capaciteit van 1,6 MW. Binergy in Ieper wil 120.000 ton biomassa per jaar, waarvan een groot deel mest, eveneens omzetten in elektriciteit en zou een capaciteit krijgen van 3 MW. Voor dat project heeft Thenergo al de wet op de continuïteit van de onderneming moeten inroepen, zodat het tijdelijk beschermd is tegen schuldeisers.

Thenergo had zichzelf tot eind juni de tijd gegund om een overnemer te vinden die 16 miljoen euro op tafel wil leggen voor het bedrijf. Die datum is verstreken, maar de kas bevatte op 5 juli nog altijd maar 689.000 euro. Om enkele projecten weer op gang te trekken zijn miljoenen euro's nodig. Waarnemers achten het onwaarschijnlijk dat kandidaten zoveel geld op tafel leggen om enkel de WKK-installaties bij tuinders over te houden. Het gaat om 21 installaties in Nederland en in België, die jaarlijks 280 miljoen kWh elektriciteit produceren.

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek