Test-Aankoop wil reglementering bio-ethanolkachels

Op de meeste beurzen voor binnenhuisinrichting ziet men tegenwoordig kachels op bio-ethanol verschijnen. Test-Aankoop waarschuwt in een communiqué voor de risico's van dergelijke kachels. De organisatie vraagt dan ook dat er zo snel mogelijk werk wordt gemaakt van een reglementering voor bio-ethanolkachels. Test-Aankoop wil ook dat toestellen die niet aan de algemene veiligheidsverplichting voor producten voldoen, worden teruggeroepen en dat de verkoop ervan wordt verboden. verboden.
20 januari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:06
Lees meer over:

Test-Aankoop waarschuwt in een communiqué voor de risico's van kachels op bio-ethanol. De organisatie vraagt dat er zo snel mogelijk werk wordt gemaakt van een reglementering voor dergelijke kachels. Test-Aankoop wil ook dat toestellen die niet aan de algemene veiligheidsverplichting voor producten voldoen, worden teruggeroepen en dat de verkoop ervan wordt verboden.

Op de meeste beurzen voor binnenhuisinrichting ziet men tegenwoordig kachels op bio-ethanol verschijnen. De verkopers argumenteren vaak dat de kachel werkt zonder schouw of rookafvoer, dat hij geen geur, rook, gas of CO produceert, ecologisch is en kan dienen als bijverwarming. Maar volgens de verbruikersorganisatie gaat het gebruik van dergelijke kachels gepaard met risico's op vergiftiging, brand en brandwonden. Ook de aard van de brandstof en het ontwerp van de kachels kan voor problemen zorgen, zegt Test-Aankoop.

Het nationaal laboratorium voor metrologie en tests (LNE - Frankrijk) heeft vier representatieve modellen van de huidige generatie bio-ethanolkachels onderzocht. Bij drie van de vier kachels werd de drempelwaarde van koolstofmonoxide overschreden, zo blijkt. Toestellen op bio-ethanol zijn daarenboven niet uitgerust met een veiligheidssysteem, gebaseerd op de meting van koolstofdioxide, zoals dat bij mobiele kachels die werken op gas of op stookolie wel soms het geval is.

De tests wezen voorts uit dat ook de geproduceerde stikstofdioxide bij de vier toestellen hoger ligt dan de drempel die vastgelegd is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De door de bio-ethanolkachels geproduceerde vluchtige organische stoffen kunnen bovendien op korte termijn irritatie en allergieën veroorzaken van de luchtwegen, de ogen en de huid. Op lange termijn zouden sommige vluchtige organische stoffen kankerverwekkend zijn.

Test-Aankoop wijst er op dat het noodzakelijk is om de ruimte waarin de kachel staat, goed te verluchten. Maar ook dat volstaat niet, aldus de consumentenorganisatie die pleit voor bijkomende veiligheidssystemen. En er zijn nog andere risico's verbonden aan het gebruik van bio-ethanolkachels. Zo kunnen sommige onderdelen van de kachels zeer warm worden. Bovendien is bio-ethanol erg vluchtig. Als men een warme kachel bijvult, kunnen de ethanoldampen vuur vatten, wat de gebruiker kan verrassen of zelfs verbranden, luidt het.

Tot slot ontkracht de verbruikersorganisatie ook de bewering dat bio-ethanol een goedkope brandstof is. "Als men de energieprijs vergelijkt, stelt men echter vast dat bio-ethanol erg duur kan uitvallen, tussen de 0,33 en 1 euro per kWh voor bio-ethanol tegenover 0,0625 euro per kWh voor stookolie", dixit Test-Aankoop. Frankrijk werkt momenteel aan een norm voor alle huishoudtoestellen die werken op bio-ethanol. België mag niet achterblijven, besluit de organisatie.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek