Taxushaag kan dodelijk zijn voor weidedieren
nieuwsIn Gazet Van Antwerpen herinnert een veehouder tuineigenaars aan het gevaar dat een taxushaag inhoudt voor dieren. “Breng je tuinafval altijd naar het containerpark. Gooi het zeker niet in een weide. Het is geen voedsel voor dieren en het kan zelfs giftig zijn.” Boer Jan De Jongh uit Stabroek vond vijf dode koeien in zijn weide. De dieren hadden de kans gezien om te eten van het snoeisel van een haag. Taxus is zeker niet de enige plant die zo’n groot gevaar is voor herkauwers (en paarden). De lijst met giftige planten is behoorlijk lang, van ‘de stille gele moordenaar’ Jacobskruiskruid tot onrijpe eikels die graag gelust worden door de meeste dieren.
Het telefoontje met de boodschap dat er vijf koeien dood in zijn weide lagen, deed landbouwer Jan De Jongh uit Hoevenen (Stabroek) trillen op zijn benen. “Ik kon niet geloven wat ik zag. De vijf levende koeien hebben we meteen opgehaald en naar de stal gebracht. Maar één van hen was er slecht aan toe. Zij had dikke ogen en een dikke kop en vocht voor haar leven.” De vijf andere dieren hadden ter plekke het leven gelaten. Na onderzoek blijkt dat het eten van taxus daar aan de basis van ligt. Taxus bevat de giftige stof taxine, dodelijk voor grazende dieren.
De taxushaag van een naastgelegen huis had een snoeibeurt nodig en de koeien zijn, ondanks de schrikdraad, toch in de mogelijkheid geweest om van de haag te eten. “De dierenarts zei ons dat een koe slechts 300 gram taxus nodig heeft om vergiftigd te worden.” De eigenaar van de taxushaag was zich van geen kwaad bewust en wil de haag zelfs verwijderen. “Dit was geen kwaad opzet”, erkent de boer, die van het krantenartikel vooral gebruik wou maken om iedereen te waarschuwen voor het gevaar dat taxus heet.
De lijst met voor dieren giftige planten is veel langer dan alleen taxus. Paarden zijn nog kwetsbaarder dan herkauwers omdat ze geen pens hebben die aanzienlijke hoeveelheden gif afbreekt. Een dierenarts verbonden aan Universiteit Gent beschreef voor Paardenpunt Vlaanderen de meest beruchte giftige planten, struiken en bomen. Het gevaar schuilt soms in een klein hoekje, bijvoorbeeld daar waar de weide aan een bosrand grenst en de dieren onrijpe eikels kunnen vreten. Groene eikels zijn rijk aan gifstoffen en kunnen bij een grote inname een paard of rund vellen. Zo'n eikelvergiftiging werd door Dierengezondheidszorg Vlaanderen al een keer beschreven. In dit nieuwsitem wijst DGZ meer algemeen op de gevaren van giftige planten.
Bron: Gazet van Antwerpen / eigen verslaggeving