Talrijke reacties op MAP4 zorgden nog voor versoepeling

De Vlaamse Landmaatschappij laat weten dat de openbare raadpleging omtrent het ontwerp van het mestactieprogramma heeft geleid tot een aantal aanpassingen. Die aanpassingen werden, na overleg met de Europese Commissie, opgenomen in het wijzigingsdecreet dat het Vlaams Parlement afgelopen woensdag goedkeurde.
6 mei 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:15
Lees meer over:

De Vlaamse Landmaatschappij laat weten dat de openbare raadpleging omtrent het ontwerp van het mestactieprogramma heeft geleid tot een aantal aanpassingen. Die aanpassingen werden, na overleg met de Europese Commissie, opgenomen in het wijzigingsdecreet dat het Vlaams Parlement afgelopen woensdag goedkeurde. Dankzij de circa 1.000 reacties werden onder meer de bemestingsregels nog versoepeld.

In totaal werden zo’n 150 adviezen ontvangen van landbouworganisaties, milieuverenigingen, consulenten, land- en tuinbouwers, burgers, enz. Ook de SALV (Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij), de SERV (Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen) en de Minaraad (Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen) dienden een gezamenlijk advies in.

De adviezen bevatten in totaal een duizendtal reacties op zo’n 25 verschillende thema’s. Ongeveer een kwart van de reacties ging over de hoogte van de bemestingsnormen. Andere populaire thema’s waren de uitrijregeling, het nitraatresidu, de mestsoorten en de monitoring van het grond- en oppervlaktewater.

Alle reacties werden gebundeld in een overwegingsdocument dat bezorgd werd aan minister van Leefmilieu Joke Schauvliege. Elke indiener krijgt ook een individueel antwoord van de Vlaamse Landmaatschappij op zijn of haar advies. In de bundeling van alle reacties is voor elke reactie aangeduid of ze al dan niet leidde tot een wijziging van het ontwerp actieprogramma.

Tijdens de openbare raadpleging zijn er veel reacties geformuleerd op de uitrijregeling. In eerste instantie is de uitrijregeling in de niet-Poldergebieden gewijzigd. Dankzij een andere aanpassing worden zware gronden buiten de Polders ook als zware kleigronden afgebakend waar dezelfde uitrijregeling als voor de Polders geldt.

Een aantal reacties hebben geleid tot aanpassingen aan de bemestingsregels. Zo kan er opnieuw fosfaat uit kunstmest worden toegediend, weliswaar binnen de geldende maximale fosfaatbemestingsnormen. Verder is de werkingscoëfficiënt van andere meststoffen met lage stikstofinhoud en trage stikstofvrijstelling verlaagd tot 30 procent. Daarnaast is er een werkbaar systeem ontwikkeld voor de afwijking van de stikstofbemestingsnormen voor gewassen met hoge opbrengsten.

Er zijn ook enkele aanpassingen van de bemestingsnormen van bepaalde gewassen en teeltcombinaties. Specifiek voor de biologische landbouwbedrijven is er een opvolging van de stikstofbemestingsnormen op bedrijfsniveau. Dat geldt niet voor de gangbare landbouwbedrijven. Voor de vanaf 2013 verplichte bemestingsadvisering voor een aantal groenten, zal naast het voorgestelde KNS-adviessysteem, ook beroep kunnen worden gedaan op andere adviessystemen omdat eerstgenoemde weinig toepasbaar is voor de biolandbouw.

De maatregelenpakketten bij overschrijding van de twee hoogste nitraatresidudrempelwaarden zijn aangepast. De vermindering van de bemestingsnorm op het perceel met overschrijding van de derde of vierde drempelwaarde geldt voor alle stikstofbemestingsnormen, maar niet voor de fosfaatbemestingsnorm. De vermindering van de stikstofbemestingsnorm geldt niet voor begrazing.

Ten slotte zijn er enkele aanpassingen aan de vervoersreglementering. Zo hoeven bepaalde transporten naar en van mestverwerking niet met een erkende mestvoerder gebeuren. Bij een burenregeling moet enkel het trekkende voertuig eigen materiaal zijn en niet de aanhangwagen. Transporten van GFT- en groencompost zullen met het systeem van een erkend verzender kunnen plaatsvinden.

Meer info: overwegingsdocument

Beeld: Boerenstebuiten TV

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek