Streng orthodoxe Joden liever niet naar Delhaize
nieuwsDe nieuwe leverancier is bakkerij La Wetterenoise uit Brussel. Behalve Delhaize Plantin, verkopen ook Delhaize Wilrijk, Hippodroom en nog drie City Delhaizes het koosjere brood. "Het brood is goedgekeurd door een Brusselse en een Antwerpse rabbijn. De Joodse klanten zeggen niet zo veel, maar we merken wel dat het werkt". De transitperiode tussen de twee leveranciers heeft meer dan een jaar aangesleept. Al die tijd was er geen koosjer brood bij Delhaize te krijgen. Omdat er problemen waren tussen het Brusselse en het Antwerpse rabbinaat, klinkt het bij Delhaize.
"Neen, we hebben er gewoon lang over gedaan om alle koosjere ingrediënten te vinden, zoals koosjere meelverbeteraar", zegt Sébastien Delvaux van La Wetterenoise. "Bovendien moesten we een koosjer atelier samenstellen met koosjere machines. Ons brood wordt nu dagelijks gekeurd door de Brusselse rabbijn Menahem Haddad en de Antwerpse rabbijn David M. Lieberman". Na Israël en New York, heeft Antwerpen de grootste chassidische gemeenschap ter wereld. Boodschappen worden veelal gedaan bij koosjere bakkers, slagers, traiteurs enzovoort. Wie koosjere voeding wil bereiden, moet zich houden aan de kasjroet, de joodse spijswetten die in de Thora beschreven staan. De bereiding van etenswaren met en zonder zuivel moet strikt gescheiden gebeuren. Potten, bestek en zelfs vaatwasmachines moeten gescheiden gebruikt worden.
De koosjere broden van La Wetterenoise zijn 'parve'. Ze zijn gemaakt zonder boter, room of melk. Ze worden daarom ook gekocht door mensen met een allergie voor koemelk. Voorts mogen orthodoxe Joden geen dierlijk bloed eten. De eieren voor het brood worden dus streng gecontroleerd op bloedsporen. Om het koosjer brood te mogen verkopen aan Delhaize, heeft La Wetterenoise eerst toelating gevraagd aan Kleinblatt, de vorige leverancier. "We zijn vrienden, dus is het logisch dat ik het eerst vroeg", zegt Delvaux. "Er is trouwens niet echt een probleem, want Delhaize en Kleinblatt hebben een ander publiek. Streng orthodoxe Joden zullen hun brood niet zo snel bij Delhaize kopen".
"Dat klopt", bevestigt Henry Maneles van bakkerij Kleinblatt. "Het koosjere label uit Brussel is voor heel wat Antwerpse Joden niet streng genoeg. De meeste joodse bakkerijen in Antwerpen, ook wij, worden gekeurd door de orthodoxe gemeenschap van Machsike Hadass". La Wetterenoise laat zijn brood in Antwerpen keuren door rabbijn Lieberman van de orthodoxe gemeenschap Shomre Hadas. "Machsike Hadass is strenger dan Shomre Hadas", verduidelijk Maneles. "Voor sommige Joden is het label ''koosjer'' genoeg. Welke rabbijn de voeding heeft goedgekeurd is voor hen minder belangrijk. Maar er zijn in Antwerpen nog heel wat streng orthodoxe Joden die wel willen weten welke rabbijn hun voeding heeft gekeurd".(KS)
Bron: De Morgen