Stikstofproblematiek leidt ook bij kinderen van landbouwers tot stress

De vele uitdagingen zoals de stikstofproblematiek leiden ook bij kinderen tot stress en zorgen. Dat concludeert een rapport van de Nederlandse Kinderombudsman. Hoezeer ouders ook proberen hun kinderen niet te belasten met hun emoties en zorgen, de kinderen krijgen het evengoed wel mee. Dat merkt ook Boeren op een Kruispunt: “Vaak staan kinderen gewoon achter de keukendeur en horen ze alles wat besproken wordt. Dat brengt voor hen ook zorgen mee.”

31 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 31 oktober 2023 15:54 Jozefien Verstraete
Lees meer over:
boerenprotestkinderen

De uitdagingen, onzekerheden, complexe en steeds veranderende regelgeving in de landbouwsector weegt niet enkel op de landbouwers zelf maar raakt ook hun kinderen. Die worden aangetast in hun welzijn en ontwikkeling. Dat blijkt uit het rapport ‘Waar ik bij ben’ van de Kinderombudsman. De Nederlandse organisatie onderzocht vijf groepen kinderen die opgroeien met ouders die in de clinch liggen met de overheid.

Eén van die groepen betrof kinderen van ouders die mogelijk te maken krijgen met gevolgen van de stikstofmaatregelen. Doordat zij de handen vol hebben aan zichzelf, ervaren de kinderen dat er minder tijd en aandacht is voor hen. Tegelijkertijd merken ze heel goed dat hun ouders zorgen hebben, wat ertoe leidt dat ze zelf ook in de rats zitten. Over hun ouders, zichzelf en hun toekomst.

Kinderen ervaren stress

Hoezeer ouders ook proberen hun kinderen niet te belasten met hun stress en zorgen, ze horen de gesprekken en merken hoezeer hun vader en moeder worden opgeslokt door de problematiek. Dat tast hun gevoel voor veiligheid aan. Tegelijk willen ze hun ouders graag helpen door ze te ontzien. Ze worden ineens supergehoorzaam of gaan zorgtaken in het gezin overnemen. Soms meer dan goed en verantwoord is voor een kind. Ouders zijn zich hier vaak wel van bewust, maar ze missen de puf om de ouders te zijn die ze zouden willen zijn. Het conflict, in dit geval de stikstofmaatregelen, zuigt al hun energie op.

Kinderen zitten in de rats over hun ouders, zichzelf en hun toekomst

Nederlande Kinderombudsman

De stress die kinderen hierdoor ervaren, nemen ze niet zelden mee naar school. Daar gaan de resultaten achteruit, want concentreren blijkt lastig en de steun van leeftijdsgenoten is soms ver te zoeken. Want ook die krijgen via social media, tv en hun ouders iets mee, bijvoorbeeld dat boeren milieuvervuilers zijn. De boerenkinderen moeten daar op het schoolplein mee zien om te gaan en dat valt niet altijd mee. Kinderen kunnen naar elkaar toe immers snoeihard zijn. Scholen op hun beurt weten niet goed wat ze aan moeten met al die tegengestelde meningen in de maatschappij en op het schoolplein, zo blijkt uit het rapport van de Kinderombudsman.

Geen signalen opgevangen

Bij het hoofdkantoor van jeugdbeweging KLJ, Katholieke Landelijke Jeugd, waar vooral kinderen en jongeren uit een landelijk omgeving naar toe komen hebben ze nog geen zo’n specifieke signalen opgevangen. “Misschien ook omdat een groot deel van de kinderen geen landbouwachtergrond meer heeft”, weet communicatieverantwoordelijke bij KLJ, Jonas Smeulders te zeggen. “We informeren er momenteel ook niet over bij alle lokale KLJ’s.” Ook bij Awel, de organisatie die via chat en telefoon elk kind een luisterend oor biedt, hebben ze niets in hun databank staan over kinderen met een landbouwgrond. “Maar dat wil uiteraard niet zeggen dat het probleem niet leeft”, duidt Awel. “We hebben nu niet de ruimte om deze informatie verder te gaan onderzoeken.”

Beperkte middelen

Bij de vzw Boeren op een Kruispunt, de onafhankelijke hulporganisatie die Vlaamse land- en tuinbouwers begeleiden bij onder meer financiële, psychologische of sociale problemen, zijn ze wel op de hoogte dat de stress en zorgen van een landbouwersfamilie, de kinderen reikt. “In kader van de Warmste Week met de Koning Boudewijnstichting hadden we middelen om ook sessies te voorzien voor de kinderen. Toen konden we ingaan op zowel de vraag van de ouders om hulp te verschaffen als hun kind zich ook niet lekker in hun vel voelde of toen de begeleidende psycholoog van de ouders een noodzaak zag om ook het kind extra hulp aan te bieden”, vertelt Els Verté, woordvoerder van Boeren op een Kruispunt. “Zo konden we bijvoorbeeld de sessies betalen met een kinderpsycholoog. Dit hebben we toen enkele keren gedaan. Ondertussen is dit project helaas niet meer lopende omdat er geen middelen meer zijn.”

Zaadjes van geluk

Een succesvol en nog steeds lopend project die mentaal welzijn bij een iets oudere leeftijd aansnijdt “Zaadjes van geluk”. Het educatief traject maakt enerzijds mentaal welzijn bespreekbaar bij toekomstige jonge landbouwers en biedt hen anderzijds handvatten aan om hun eigen mentaal welbevinden te versterken. Het traject werd reeds uitgerold in de Odisee Co-hogeschool in de richting agro- en biotechnologie. “Ondertussen zijn we met alle partners aan het kijken of we dit project ook kunnen uitrollen in de secundaire scholen, met een voorlopige focus op de tweede en derde graad”, vertelt Verté.

‘Zaadjes van Geluk’ wil jonge landbouwers mentaal weerbaarder maken
Uitgelicht
Om mentaal welzijn bespreekbaar te maken bij jonge boeren zijn land- en tuinbouwscholen gestart met een nieuw educatief traject. ‘Zaadjes van Geluk’ wil jongeren vaardigheden...
21 september 2023 Lees meer

Bron: Boerderij.nl

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek