Stijging olieprijs doet zich voelen in energieprijzen
nieuwsHet Prijsobservatorium van de FOD Economie meldt dat de energieprijzen in het tweede kwartaal met 12 procent zijn gestegen tegenover een jaar eerder. Vooral huisbrandolie (+36%) en motorbrandstoffen (+17,7%) werden duurder. De prijs van elektriciteit liep ook op (+7,4%). Enkel voor gas werd minder betaald (-6,6%), al verwachten de Vlaamse energieregulator (VREG) en het Prijsobservatorium ook daar een prijsstijging.
De stijgende energieprijzen hebben alles te maken met de stijgende olieprijzen op de internationale markten. Die worden in het geval van gas en elektriciteit met vertraging doorgerekend, terwijl dat vrijwel onmiddellijk gebeurt voor huisbrandolie en motorbrandstoffen. De olieprijs steeg van midden februari tot begin mei van 53 euro naar ruim 65 euro per vat. De Vlaamse energieregulator (VREG) verwacht dat leveranciers van gas de toegenomen kostprijs zullen verrekenen in nieuwe contracten met een vaste prijs voor 12 tot 24 maanden.
Uit de cijfers van het Prijsobservatorium blijkt dat de energieprijzen sneller stijgen dan in de buurlanden. Terwijl consumenten in België hun energie 12 procent duurder betalen, komen Duitsland, Frankrijk en Nederland uit op een gemiddelde prijsstijging van 6,1 procent. Volgens het Prijsobservatorium liggen verschillen in fiscaliteit en het sneller doorrekenen van prijsstijgingen van ruwe olie aan de basis.
Opmerkelijk is dat vooral de elektriciteitsprijzen beduidend sneller stijgen in België dan in de buurlanden (+7,4% in België tegenover gemiddeld 1,5% in de buurlanden). Daardoor steeg de inflatie in België (2,4%) bijna tot het dubbel van de inflatie in de buurlanden (1,3%). De marktdynamiek blijft wel hoog, wat wil zeggen dat heel wat klanten overstappen naar een andere energieleverancier. Behalve in januari stapten al veel meer klanten over naar een andere aardgasleverancier dan in dezelfde maanden in 2009.
Bron: De Morgen/Belga