Steeds minder antibioticaresidu's in vlees
nieuws"Er is een duidelijk neerwaartse tendens van de aanwezigheid van residu's van antibiotica in vlees van runderen, schapen en varkens", aldus het Voedselagentschap. Het totaal van antibioticaresidu's (van rund, varken, schaap, pluimvee en melk) lag in 2002 iets boven de 1 pct, in 1998 was dat nog iets meer dan 3 pct. Antibioticaresidu's worden voornamelijk nog aangetroffen bij vlees van runderen (iets minder dan 3 pct in 2002). Dat komt omdat ook de noodslachtingen -waar automatisch meer antibiotica worden aangetroffen- in de statistieken zijn opgenomen.
De trend is het gevolg van een "beter gebruik van antibiotica door de landbouwers, maar ook van het sanctiebeleid", zo luidt het bij het Voedselagentschap. Begin dit jaar waarschuwde het Voedselagentschap nog voor overconsumptie van antibiotica in de dierengeneeskunde, wat resistentie in de hand werkt.
Ook het aantal BSE-gevallen is teruggedrongen: van een kleine 40 in 2002 naar 15 in 2003. In 2001 waren dat er zo'n 45. Sinds begin 2001 worden alle geslachte runderen ouder dan 30 maanden getest op BSE en wordt bij alle geslachte runderen het risicomateriaal (hersenen en ruggemerg) verwijderd. Vooral het uitsluiten van beendermeel uit het veevoeder is de belangrijkste maatregel.
Sinds 25 juni 2003 is België tenslotte vrij van brucellose en tuberculose, ziekten die kunnen worden overgedragen naar de mens.
Lees ook: geVILT: Antibiotica: gunstige evolutie maar waakzaamheid nodig
Bron: Belga</i>