header.home link

Spanje trekt 2 miljard euro uit om droogte te bekampen

De Spaanse regering heeft groen licht geven voor een maatregelenpakket van 2,2 miljard euro om de strijd aan te gaan tegen de langer en erger wordende droogte, het watergebrek en hulp voor de landbouw. Dat kondigde minister van Milieu Teresa Ribera aan na afloop van een uitzonderlijke ministerraad, gewijd aan de droogte.

12 mei 2023  – Laatste update 12 mei 2023 13:34
Lees meer over:
spanjedroogte-1280

Het ministerie van Milieu alleen al zal 1,4 miljard uitgeven voor de bouw van nieuwe infrastructuur zoals ontziltingsinstallaties, het hergebruik van stadswater verdubbelen en de heffingen voor getroffen landbouwbedrijven verlagen.

Daarnaast komt er nog eens 784 miljoen euro van het ministerie van Landbouw, om de land- en tuinbouw te ondersteunen in het land dat binnen Europa één van de belangrijkste exporteurs is van fruit en groenten, en zo de last van de droogte en de stijgende kosten voor boeren te verlichten.

De maatregelen omvatten bijvoorbeeld ook een verbod op buitenwerk tijdens extreme hitte. Dit zou gelden voor land- en tuinbouwers, maar ook voor straatvegers of vuilnisophalers.

Zorgwekkende toestand

Het Zuid-Europese land krijgt nu al te maken met een dramatische droogte, wat het voor de landbouwers bijna onmogelijk maakt om te irrigeren. Het peil in de Spaanse stuwmeren is in de eerste week van mei teruggevallen tot 49 procent van hun capaciteit. In de zwaarst getroffen regio's Catalonië en Andalusië is dat nog veel lager.

In 2022 lag dat percentage ongeveer even laag, maar het gemiddelde van het voorbije decennium ligt op bijna 70 procent.

De uitzonderlijke droogte van de eerste maanden van dit jaar leidde ertoe dat veel boeren ervan afzagen hun voorjaarsgewassen in te zaaien. Volgens landbouworganisatie Coag zou zo’n 60 procent van het landbouwareaal in het zuiderse land onbruikbaar zijn. De vrees leeft dat dit later dit jaar voor tekorten zou zorgen, met een destabilisatie van de voedselmarkt en stijgende voedselprijzen als gevolg.

Eind deze maand worden in Spanje regionale verkiezingen gehouden, wat de regering op het verwijt van verkiezingsmanoeuvres komt te staan. De volgende nationale stembusgang wordt eind dit jaar verwacht.

Bron: Belga / VRT NWS

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek