"Sommige GGO-teelten schadelijk voor milieu"

nieuws
Een Brits officieel rapport over de milieu-impact van genetisch gemanipuleerde organismen toont aan dat bepaalde transgene teelten schadelijk zijn voor het milieu. Hiermee wordt de discussie weer aangezwengeld, enkele maanden voor premier Tony Blair een beslissing neemt inzake GGO's.
16 oktober 2003  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:53
Een Brits officieel rapport over de milieu-impact van genetisch gemanipuleerde organismen toont aan dat bepaalde transgene teelten schadelijk zijn voor het milieu. Hiermee wordt de discussie weer aangezwengeld, enkele maanden voor premier Tony Blair een beslissing neemt inzake GGO's. Uit meer dan drie jaar tests in opdracht van de regering, concludeerden Britse vorsers donderdag dat transgeen koolzaad en transgene suikerbieten meer schade aan fauna en flora veroorzaken dan dezelfde niet genetisch gemanipuleerde gewassen.

Premier Blair dient eind 2003 of begin 2004 te beslissen of hij het licht op groen zet voor de controversiële teelten die door milieuverenigingen en een meerderheid van de Britten worden afgewezen. Het donderdag gepubliceerde rapport trekt, op zijn minst gezegd, 'verdeelde' conclusies uit de praktijkproeven, de belangrijkste die totnogtoe in de wereld werden verricht.

Naast de milieuschadelijke conclusies over transgeen koolzaad en suikerbieten, bleek een tegenovergesteld effect bij de teelt van transgene maïs: op deze velden bleek meer onkruid te groeien, en dat trok insecten en vogels aan.

Rond de experimenten is van bij de aanvang veel kritiek geuit omdat zij zich niet bezighielden met vragen als de risico's op 'kruisbesmetting' met andere teelten of met de gevolgen voor de menselijke gezondheid.

Het verslag van donderdag wordt nu wel triomfantelijk onthaald door de ecologisten en de verdedigers van de dieren. "Zelfs in dit beperkte onderzoekskader, tonen de tests duidelijk aan dat de veronderstelde voordelen van GGO's niet bestaan", zo reageerde de Britse woordvoerder van Greenpeace Stephen Tindal.

"Al jaren verkondigen de GGO-fabrikanten dat hun teelten het gebruik van onkruidverdelgers verminderen en dat ze goed zijn voor fauna en flora. Vandaag weten we dat dit niet zo is, en Tony Blair dient definitief de deur te sluiten voor GGO's", zei hij. De Britse vereniging voor de vogelbescherming verzekerde van haar kant dat de velden met transgeen koolzaad en suikerbiet ook 'rampzalig' zijn voor de leeuwerik en gors-populaties.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek