Sneuvelt vleesrecord op Houtemse jaarmarkt?
nieuwsMisschien kent u hoofdvlees onder de naam kopvlees, hoofdvlak, preskop of hoofdkaas. Maar eigenlijk gaat het allemaal om wat Houtemnaren in hun dialect 'ueflakke' noemen: gemalen varkenskop, inclusief het magere tongvlees. De meeste slagers hebben zo'n stuk van hooguit een paar kilogram in hun koeltoog liggen, maar Peter Danckaert wil beter doen. Op de Houtemse jaarmarkt wil hij een aaneensluitend stuk maken van meer dan honder meter lang.
Het voorbereidend werk doet hij in zijn slagerij, op de Pelgrim in Scheldewindeke, maar de uitvoering zelf gebeurt vanaf dinsdagavond tot in de loop van woensdag. Plaats van afspraak is de parking van het Delhaize-warenhuis. "Alles gebeurt in een gratis toegankelijke tent en onder toezicht van het Voedselagentschap", zegt de initiatiefnemer, die 330 kilo varkensvlees gaat verwerken van enkele honderden varkenskoppen.
"Een homologatie van het wereldrecord zit er woensdag helaas nog niet in. We hebben de recordpoging te laat gemeld aan de mensen van het Guiness Book of Records", zegt Peter Danckaert. "De stunt is eigenlijk een oefening voor de officiële recordsessie van volgend jaar. Daar halen we mogelijk nog meer meters".
Peter Danckaert is geen beginneling op het vlak van recordpogingen. Sinds 1996 staat het record van 'langste vleesbrochette' op zijn naam, met een spies van bijna honderd meter. Op de topdag van de jaarmark serveert slager Danckaert de plakjes hoofdvlees tegen schappelijke prijzen. De recordpoging zelf is gratis toegankelijk.(KS)
Bron: Het Nieuwsblad