Slimme regenmeters helpen Mechelse landbouwers om weer beter op te volgen
In Mechelen is een pilootproject van start gegaan waarbij landbouwers op hun akkers slimme meetstations hebben geïnstalleerd die het weer kunnen monitoren. Door een beter zicht te hebben op het weer kunnen landbouwers er rekening mee houden in functie van hun bedrijf, de verzekering aanspreken bij schade en meer klimaatdata genereren die ook voor andere toepassingen nuttig kunnen zijn. In een eerste fase werden zeven slimme hydrometers geïnstalleerd, binnenkort wordt dat aantal uitgebreid naar twintig.
Het was Kurt Verbruggen, voorzitter van de Mechelse landbouwraad en zelf ook landbouwer, die de vraag stelde om gedetailleerde weerdata te krijgen naar aanleiding van zijn brede weersverzekering. "Nu kunnen ze voor het vergoeden van schade enkel teruggrijpen naar een officieel meetstation in de omgeving. De waarden daar kunnen echter sterk afwijken van wat er hier bij ons valt, net omdat neerslag zo lokaal kan zijn. Bij een zware regenbui in juli vorig jaar was het officiële cijfer 35 mm, terwijl er op het Hombeeks Plateau 80 mm was gevallen. Met eigen metingen kunnen we die info wel met de verzekeraar terugkoppelen. Ik ben dan ook blij dat de stad in dit verhaal is meegegaan."
Met eigen weersmetingen kunnen we met exacte info van bijvoorbeeld zware regenbuien terugkoppelen naar de verzekeraar
Via het project 'Water voor Landbouw' helpt het stadsbestuur landbouwers om beter om te gaan met water en om de omstandigheden in landbouwgebieden zo te maken dat ze zowel droge als natte periodes beter door kunnen komen. "Praktisch gaat dit van het integreren van meanders in waterlopen, over het plaatsen van stuwen, tot peilgestuurde drainage, maar ook digitale projecten zoals dit", zegt schepen van Landbouw Koen Anciaux (Open Vld).
Klimaatadaptatie wordt steeds belangrijker. "Naast de inspanningen die we doen om de CO2-uitstoot terug te dringen, moeten we ons ook klaarmaken en voorbereid zijn op een veranderend klimaat de komende decennia", zegt schepen van Openbare Werken en Klimaat Patrick Princen (Groen). "In stedelijke context denken we dan vooral aan het verlies van biodiversiteit, extremere hitte en een verstoorde waterhuishouding door droogte en overstromingen. We voeren daarom heel wat acties uit om de sponswerking van de bodem te verbeteren. Om nog beter de kritieke punten te detecteren en landbouwers toe te laten in te spelen op het veranderende klimaat, zijn projecten als deze zeer noodzakelijk."
Bron: Belga / Eigen verslaggeving