header.home link

Sinds 2020 vaker herbestemming gronden tot open ruimte

16 augustus 2022

Sinds 2020 wordt er in Vlaanderen meer gebied dat als open ruimte bestemd. Het gaat dan over grond die oorspronkelijk was ingedeeld als industrie- of woongebied, maar die wordt omgezet naar natuur, bos of landbouw. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) geantwoord aan Inez De Coninck (N-VA).

Lees meer over:

In de periode 2014-2019 verdween er in Vlaanderen nog 646 hectare grond die als open ruimte was bestemd. Een trend die sinds 2019-2020 is gekeerd, want sindsdien kwam er 1.595 ha bij. Een belangrijke nuance daarbij is dat er in dit cijfer 1065 hectare van de Antwerpse haven zit die werd herbestemd van “industrie in poorten” naar “landbouw” zonder dat er een echte herbestemming plaatsvond, zegt het Departement Omgeving. De zuivere herbestemming is dus eerder 530 hectare.

“Hoopgevend is de vaststelling dat lokale besturen in 2021-2022 circa 477 hectare open ruimte hebben bestemd door schrapping van harde bestemmingen en ‘slechts’ 195 hectare openruimtebestemming is verdwenen, wat een netto-winst van 282 hectare oplevert. Deze cijfers worden in grote mate bepaald door 3 gemeentelijke RUPs waarbij in totaal 329 ha harde bestemmingen zijn omgezet naar openruimte”, antwoordde Demir aan haar partijgenote De Coninck. Het gaat dan om het Oost-Vlaamse Evergem waar 122 hectare woonuitbreidingsgebied werd uitgekleurd en Gent dat 154 hectare als open ruimte herbestemd. Ook in Willebroek kreeg 53 hectare grond bestemming als open ruimte.

"Dit is een belangrijke evolutie en de weg die we verder op moeten gaan", zegt Demir, "Het belang van ruimte voor water en groen werd veel te lang miskend, maar dat is de voorbije jaren duidelijk en terecht veranderd."

Planologische neutraliteit

Die trend zou zich de komende jaren verder moeten doorzetten, want de Vlaamse regering besliste dat lokale besturen geen subsidies meer krijgen voor hun gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen als die leiden tot extra inname van de open ruimte. Bovendien komt Demir het volgend parlementair jaar ook nog met een decreet dat in planologische neutraliteit voorziet. Dat houdt in dat lokale besturen enkel nog open ruimte zullen kunnen omzetten naar wonen of industrie als er tegelijk minstens evenveel harde bestemmingen worden geschrapt.

Bron: Belga / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek