Tuinbouwer start als enige in Vlaanderen met kersenteelt onder glas

Aardbeientelers Benoit Demedts en Marie-Anne De Mey uit Gits (West-Vlaanderen) zijn gestart met de teelt van kersen onder glas, een primeur in Vlaanderen. De bomen werden vier jaar geleden aangekocht en dit jaar worden de eerste vruchten in de hoevewinkel verkocht. Experts zien nog meer mogelijkheden voor de teelt in ons land. De serrekersen komen eerder op de markt waardoor er hogere prijzen gevraagd kunnen worden. “Vooral in afgeschreven, oudere serres kan het een optie zijn, zeker als je de kersen via de korte keten kunt verkopen.”

2 juni 2023  – Laatste update 2 juni 2023 15:52
Lees meer over:
Demedts – De Mey

Sinds twee weken verkopen Benoit Demedts (35) en Marie-Anne De Mey (35) kersen uit eigen serre in hun hoevewinkel. “Door alle media-aandacht loopt de verkoop heel vlot. Tegen de middag zijn we uitverkocht”, vertelt de teler aan VILT. Hij besloot vier jaar geleden een gedeelte van zijn serre te reserveren voor kersenbomen. Het ging om het deel met veel hoeken en kanten waar het moeilijker werken was.

Het serrebedrijf telt twee hectare glas en er worden naast kersen en aardbeien (met een productie van 300 ton de hoofdteelt op het bedrijf, red.) ook rode bessen, frambozen, blauwe bessen en bramen geteeld. Deze laatste zijn ook nieuw dit jaar. Met een breed assortiment, dat ook nog aardappelen, bloemkool en hoeve-ijs bevat, proberen de telers de klanten van de hoeveboerderij op hun wenken te bedienen. “Alle productie wordt in de hoevewinkel verkocht”, benadrukt Demedts.

Kersen uit serre2
Kersen uit serre

Uniek in Vlaanderen

Met 200 kersenbomen op 1.000 vierkante meter is Demedts uniek in Vlaanderen, zo horen we van Thomas Vandelannoote, adviseur kersen bij Proefcentrum Fruit (Pcfruit). “Er zijn bij mijn weten geen andere serretelers met kersen in ons land. In het verleden heeft een sierteler in Jabbeke kortstondig kersen geteeld, maar hij is er mee gestopt, onder andere omdat het moeilijk bleek om de bomen laag te houden.”

Voor advies legden de West-Vlaamse serretelers hun oor te luister bij bedrijven in Nederland. Daar zijn er wel enkele glastuinbouwers met kersen, waaronder bedrijven in oude rozenserres. “Desondanks wisten we niet of de teelt rendabel zou zijn, maar we besloten het risico te nemen”, zegt Demedts. Naast de verkoop overtreft ook de productie vooralsnog alle verwachtingen. “We plukken gemiddeld vier kilo per boom."

Omdat de grootte van de bomen onder controle kan worden gehouden, ziet Thomas Vandelannoote wel meer mogelijkheden voor de kersenteelt onder glas in Vlaanderen. “Dat is vooral een optie in oudere serres, die al afgeschreven zijn en minder geschikt zijn voor andere teelten.” Daarvan staan er toch behoorlijk wat in bijvoorbeeld de sierteeltregio rond Gent en de groentestreek van West-Vlaanderen. “Met een serre kun je de teelt vervroegen en zo’n drie weken eerder dan de buitenkersen op de markt komen. Daardoor kun je prijzen voor primeurfruit vragen en de benodigde marges misschien realiseren”, schetst de adviseur van Pcfruit.

Serreteelt van kersen heeft potentieel in Vlaanderen. Zeker voor de verkoop in korte keten en in oudere serres

Thomas Vandelannoote - Adviseur kersen Pcfruit

Ook zouden de kersen in theorie met een andere teelt gecombineerd kunnen worden waardoor de teler ook buiten het kortstondige plukseizoen van de kersen, dat loopt van midden mei tot midden juni, nog wat aan zijn serre heeft. “De teler in Jabbeke maakte bijvoorbeeld de combinatie met sla. De kersen stonden in zijn geval in pot en werden tijdens het plukseizoen naar buiten verplaatst en ingeruild voor slaplanten.”

Concurrentie met buitenteelt voorkomen

Aardbeienkwekerij Demedts - De Mey heeft acht kersenrassen en kan hiermee het plukseizoen spreiden. Momenteel komt de concurrentie vooral uit Spanje. “Ons voordeel is dat er dan wel al Spaanse kersen in de winkel liggen, maar die zijn kwalitatief toch een stuk minder. Concurrentie hebben we dan ook niet echt”, vertelt Demedts.

Volgens hem hebben consumenten graag wat extra geld over voor lekkere kersen van eigen bodem. Vandelannoote sluit zich daarbij aan en stelt dat er daarom vooral mogelijkheden liggen voor de serrekersen in de korte keten waar mensen bewuster inkopen en iets minder budgetgedreven zijn. Bovendien is het volgens hem zaak de buitenkersen voor te blijven. “Als deze in de loop van juni in productie komen, zakt de prijs tot enkele euro’s per kilo en is de serreteelt niet rendabel.”

Demedts, die de kersen momenteel aan 20 euro per kilo verkoopt, zegt na dit seizoen een analyse van de teelt te zullen maken. Als de rentabiliteit gunstig uitvalt, is hij geneigd meer kersenbomen aan te planten. De kersenbomen zijn overigens niet de enige bomen die hun intrede hebben gemaakt in de voormalige groenteserre (Demedts en De Mey namen in 2010 de locatie over van een tomatenteler, red.). Sinds enkele jaren zijn er ook enkele abrikozenbomen terug te vinden. “Dit jaar plukken we hiervan de eerste vruchten en volgend jaar hopen we te kunnen starten met de verkoop in de hoeveboerderij”, besluit Desmedt.

Bron: Groentennieuws / Boerenbond / Eigen Berichtgeving

Beeld: Aardbeienkwekerij Demedts - De Mey

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek