Schapenkwekers eisen heropening slachthuis Moerbeko

De schapenhouderij vraagt de onmiddellijke heropening van Moerbeko, het laatste grote Vlaamse slachthuis van schapen en geiten. Vrijdag sloot minister van Dierenwelzijn Ben Weyts de deuren na herhaaldelijke klachten van dierenleed. Zonder Moerbeko moeten kwekers veel verder transport voorzien, wat vooral kleine bedrijven en de korte keten "dramatisch" benadeelt, klinkt het in een persbericht.

15 december 2022  – Laatste update 16 december 2022 10:37
Lees meer over:
schapenschaaplammeren

Van de vijf overblijvende plaatsen in Vlaanderen waar schapen en geiten geslacht werden, was Moerbeko in het Oost-Vlaamse Zele veruit de grootste. De andere slachthuizen (2 in Diksmuide, 1 in Harelbeke en 1 in Kluisbergen) werken op veel kleinere schaal.

VSH merkt op dat veel andere slachthuizen in het verleden hun deuren moesten sluiten onder meer als gevolg van de administratieve verplichtingen, de zware investeringen om aan alle regels te voldoen, door tussenkomt van FAVV of van de dienst Dierenwelzijn of door het verlies van de omgevingsvergunning.

“Tot voor kort was de toestand al precair", zegt de belangengroep. “Nu zullen kwekers hun dieren nog meer naar Nederland of Wallonië moeten vervoeren, wat heel wat bijkomende transport- en personeelskosten met zich meebrengt en zeker niet duurzaam genoemd kan worden. En gezien het lange transport is het dierenwelzijn hier ook niet mee gediend.”

"Moerbeko was een zeer belangrijke pion in de sector, waar vooral kleinschalige kwekers een beroep op deden", vertelt VSH-voorzitter André Calus. "We willen het slachthuis zo snel mogelijk weer zien opengaan." VSH benadrukt wel het belang van juiste slachting en praat de klachten jegens Moerbeko niet goed. "Laat het duidelijk zijn: voedselveiligheid is belangrijk en de levende dieren moeten correct behandeld worden."

Sluiten is een gemakkelijke oplossing, maar het is de plicht van de overheid om mee na te denken hoe in elke regio opnieuw slachtcapaciteit kan gecreëerd worden

André Calus - VSH

De sector waarschuwt ook voor een mogelijke toename in illegaal slachten, omdat er lokaal onvoldoende capaciteit is. Aangezien de overheid het moeilijker en moeilijker maakt om tijdelijke slachtvloeren te organiseren, bijvoorbeeld ten tijde van het Offerfeest, zou dat fenomeen nu al vaker voorkomen.

VSH hekelt ten slotte nog het “duaal beleid”. “Een slachthuis in Vlaanderen wordt gesloten omdat dierenwelzijn niet gerespecteerd wordt. Maar tegelijk promoot en ondersteunt Vlaanderen de aanwezigheid van de wolf, een roofdier dat elke nacht dieren doodt of verwondt en hen veel stress bezorgt. Hierover blijft het muisstil bij de diensten van Dierenwelzijn en beleidsmakers. Nochtans gaat ook om dezelfde schapen, die op een gruwelijke manier verwond of gedood worden.”

De organisatie hoopt dat de precaire situatie voor de schapen- en geitenhouderij op korte termijn kan opgeheven worden en dat er terug meer slachtcapaciteit gespreid over Vlaanderen kan komen. “Een globale visie is hier op zijn plaats. Sluiten is een gemakkelijke oplossing, maar het is de plicht van de overheid om mee na te denken hoe in elke regio, binnen een aanvaardbare afstand, opnieuw slachtcapaciteit voor schapen, geiten en herten kan gecreëerd worden”, besluit Calus.

Weyts sluit enige schapenslachthuis in Zele
Uitgelicht
Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) sluit Moerbeko in Zele, het enige slachthuis in Vlaanderen dat nog op grote schaal schapen en geiten slacht. De productie ka...
10 december 2022 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek