header.home link

Weyts sluit enige schapenslachthuis in Zele

10 december 2022

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) sluit Moerbeko in Zele, het enige slachthuis in Vlaanderen dat nog op grote schaal schapen en geiten slacht. De productie kan maar weer opgestart worden nadat de dienst Dierenwelzijn een actieplan van het slachthuis goedkeurt en het onder cameratoezicht komt.

Volgens de minister hebben zowel de toezichthoudende dierenartsen als de Inspectiedienst Dierenwelzijn verschillende malen zware overtredingen vastgesteld. “Zo kregen dieren onvoldoende drinkwater, werden ze gewelddadig behandeld en werden dieren bij bewustzijn geslacht en opgetakeld omdat de bedwelmingsapparatuur niet in orde was of de bedwelmingsprocedure niet altijd werd gevolgd”, beweert Weyts in een persbericht.

Twee jaar geleden voerden dierenrechtenorganisaties al eens actie aan het slachthuis en eisten ze de sluiting nadat undercoverbeelden aan het licht kwamen van een hardhandige behandeling van schapen. Weyts zegt dat het slachthuis verschillende keren zware boetes en een reeks concrete maatregelen opgelegd kreeg, maar dat het dezelfde inbreuken bleef begaan.

Daarom moet de exploitatie van het slachthuis nu met onmiddellijke ingang stopgezet worden. “De maat is meer dan vol voor Moerbeko”, zegt Weyts. “Ook in een slachthuis moeten dieren fatsoenlijk behandeld worden. Als boetes niet helpen, dan gaat de hele boel maar dicht”.

De productie kan alleen weer opstarten als de Dienst Dierenwelzijn een gemotiveerd actieplan heeft goedgekeurd en als er overal in het slachthuis camera’s geïnstalleerd zijn. "Elke standaardwerkwijze en de hele monitoringsprocedure in het slachthuis moet aangepast worden”, klinkt het.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek