nieuws

Saudi-Arabië wil compensatie voor steun biobrandstof

nieuws
Op de voorlaatste dag van de VN-Klimaattop in het Canadese Montréal was donderdag voor het eerst enig optimisme te merken bij de onderhandelaars van de Europese Unie. Wel zijn de onderhandelaars niet te spreken over de houding van Saudi-Arabië. Dat land eist compensaties voor olieproducerende landen voor het inkomstenverlies dat ze lijden als steeds meer andere landen kiezen voor schone energiebronnen, zoals biobrandstoffen.
9 december 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
Op de voorlaatste dag van de VN-Klimaattop in het Canadese Montréal was donderdag voor het eerst enig optimisme te merken bij de onderhandelaars van de Europese Unie. "Ofwel zitten we nu in een periode van valse euforie, ofwel stevenen we af op een akkoord", zei de Britse minister van Leefmilieu, Margaret Beckett.

Vertegenwoordigers uit 189 landen buigen zich op de top over hoe ze de klimaatveranderingen beter kunnen bekampen. Donderdag bleek er een groeiende consensus te zijn over een verbetering van de systemen om in ontwikkelingslanden schone technologie te ondersteunen (Clean Development Mechanism). De onderhandelaars raken het ook eens over een afdoende controle en bestraffing van landen die hun broeikasgassen niet verminderen zoals gevraagd in het protocol van Kyoto.

De inzet van de top is echter hoe afspraken kunnen worden gemaakt over klimaatmaatregelen na 2012, de streefdatum uit het Kyotoprotocol. De voorzitter van de top, de Canadese minister van Leefmilieu, Stephane Dion, probeert zo veel mogelijk landen warm te maken voor extra klimaatinspanningen. Daarbij kijkt hij naar ontwikkelingslanden, maar vooral naar de Verenigde Staten, de grootste producent van broeikasgassen.

Niet alleen de VS spelen het spel hard. De onderhandelaars zijn ook niet te spreken over de houding van Saudi-Arabië. Dat land eist compensaties voor olieproducerende landen voor het inkomstenverlies dat ze lijden als steeds meer landen kiezen voor schone energiebronnen, zoals biobrandstoffen.

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek