nieuws

Salmonellabestrijding in veesector werpt vruchten af

nieuws
In 2004 hebben er zich in ons land 10.489 gevallen van salmonellabesmetting voorgedaan, een daling met 19 procent in vergelijking met het jaar daarvoor. In het piekjaar 1999 werden er 15.774 salmonellabesmettingen genoteerd. Ook in 2005 zette de daling van 2004 zich verder. Belangrijkste reden van die daling is de toegenomen aandacht voor salmonellabestrijding in zowel de pluimveesector als de varkenshouderij.
4 april 2006  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:56
In 2004 hebben er zich in ons land 10.489 gevallen van salmonellabesmetting voorgedaan, een daling met 19 procent in vergelijking met het jaar daarvoor. In het piekjaar 1999 werden er 15.774 salmonellabesmettingen genoteerd. Ook in 2005 zette de daling van 2004 zich verder. Belangrijkste reden van die daling is de toegenomen aandacht voor salmonellabestrijding in de veehouderij.

Salmonella enteritidis en typhimurium zijn goed voor 90 procent van alle salmonellabesmettingen in ons land. De eerste is een gevolg van de consumptie van rauwe of onvoldoende verhitte eieren of onvoldoende verhit vlees van leghennen, de tweede van rauw of onvoldoende verhit varkensvlees. De daling van het aantal contaminaties wordt toegeschreven aan het vaccineren sinds begin vorig jaar van meer dan 90 procent van alle leghennen en de strenge controle dit jaar. In 2005 werd ook gestart met een bewakingsprogramma voor bedrijven met vleesvarkens.

Vlaanderen wordt wel zwaarder getroffen door salmonellabesmettingen dan Wallonië. Er tekende zich in 2003 een duidelijke cluster van besmettingen af rond onder meer Hasselt, Leuven, Mechelen en Turnhout. Dat jaar werden vooral kinderen jonger dan 5 jaar besmet.

Bron: Het Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek