header.home link

Rusland beschermt eigen landbouw door uitvoer kunstmest te beperken

5 november 2021

Rusland is van plan om quota op te leggen aan de uitvoer van bepaalde kunstmeststoffen. Daarmee wil het land de voorraad voor lokale boeren verzekeren, te midden van fors gestegen prijzen als gevolg van de energiecrisis. Deze beslissing levert de Belgische landbouwers geen bevoorradingsproblemen op, laat sectorfederatie Belfertil weten.

Lees meer over:

Steun voor eigen boeren

De quota zouden in december in werking treden en zes maanden gelden. De maatregel is van toepassing op de uitvoer van stikstof en kunstmeststoffen met stikstof, zegt de Russisch premier Michail Misjoestin. De beslissing komt er nadat president Vladimir Poetin had gepleit voor maatregelen om lokale boeren te steunen. Ook China had eerder al maatregelen getroffen om de uitvoer van kunstmest aan banden te leggen.

Wereldwijd is de prijs van stikstofmeststof de voorbije weken fors gestegen. De uit de pan rijzende gasprijzen hebben de productiekosten opgedreven en sommige fabrieken tot productieverminderingen genoopt. Dat zet de graanoogst in het komende jaar onder druk, met een risico op versnelde inflatie van de wereldwijde voedselprijzen tot gevolg.

Belang van lokale productie

De Russische beslissing levert geen directe bevoorradingsproblemen op voor de Belgische landbouwers. “We hebben in onze regio een groot voordeel”, legt Peter Jaeken, secretaris-generaal van BELFertil uit. “In onze onmiddellijke omgeving produceren wij vele malen meer dan wat ons land nodig heeft. We bevinden ons als het ware in een hub met een concentratie van kennis, productie en handel in kunstmest.”

Uitgelicht

Inflatiespook rammelt aan alle schakels van de voedselketen

nieuws
20 oktober 2021 Lees meer

Met 11 Belgische productiesites, drie grote faciliteiten net over de grens in Nederland en één in Frankrijk zijn de aanvoerketens voor ons land zeer kort. “Beslissingen zoals deze van Rusland en China tonen duidelijk het belang van lokale productie aan. Op zo’n momenten is dat een echte troef”, benadrukt Jaeken.

Waar de vraag naar bevoorrading duidelijk kan beantwoord worden, is dat niet het geval voor de vraag tegen welke prijs. “Aardgas wordt niet alleen gebruikt als energiebron tijdens de productie van minerale meststoffen, het is ook een belangrijke grondstof”, verduidelijkt Jaeken. Hoewel de zoektocht naar alternatieven in volle gang is, blijft de sector dus vooralsnog sterk afhankelijk van gas, maar ook van steenkool.

Die grote energiebehoefte doet, met de huidige hoge energieprijzen, dus ook de prijs van kunstmest pieken. “De energiemarkt is bovendien bijzonder onvoorspelbaar”, meent Jaeken. Hij wijst er ook op dat de markt in meststoffen een sterk geglobaliseerde markt is en dat Europa een prijsvolger is, geen prijszetter. Dat maakt het volgens Jaeken praktisch onmogelijk om uitspraken te doen over het prijsverloop van kunstmest, zelfs op relatief korte termijn.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: PIBO Tongeren

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek