header.home link

Ruim 100 tractoren in Brasschaat tegen Nationaal Park

26 januari 2023

Een honderdtal landbouwers uit de Kempen zijn donderdag met hun tractoren naar restaurant Dennenhof in Brasschaat afgezakt om er te protesteren tegen de kandidatuur van Grenspark Kalmthoutse Heide als Nationaal Park. De tractoractie was georganiseerd door de lokale vereniging van boeren en plattelandsinwoners Landelijke Toekomst. De boeren zijn mordicus tegen de komst van het park. “Wij hebben ons statement gemaakt.”

Lees meer over:
IMG-20230126-WA0032

Naar schatting 100 tot 150 tractoren stonden donderdag opgesteld aan weerszijden van de Bredabaan bij Restaurant Dennenhof in Brasschaat. Daarbinnen vond een inspraakmiddag plaats over Grenspark Kalmthoutse Heide. Het was alweer de derde en laatste ‘werkbank', zoals de inspraakmiddag wordt genoemd, door de organisatie van Grenspark Kalmthoutse Heide. Deze werkbanken vormen onderdeel van de procedure van het parkbestuur om tot een masterplan te komen voor de kandidatuur als Nationaal Park. De plannen moeten in mei gepresenteerd worden.

“Wij mogen deelnemen aan die inspraakvergaderingen, maar worden niet gehoord”, zegt Sabine Vandeweyer, van De Landelijke Toekomst over de eerste twee werkbanken. Om zeker te zijn dat de opmerkingen van de boeren nu wel in de verslagen terugkomen, had Landelijke Toekomst een tractoractie op touw gezet. Boeren uit Essen, Kalmthout, Wuustwezel, Brecht, Stabroek, Kapellen en Loenhout waren erop afgekomen. Ook waren er een aantal boeren uit Nederland aanwezig. Tijdens de actie hielden diverse sleutelfiguren uit de lokale landbouw toespraken vanop een boerenwagen, zoals bijvoorbeeld Koen Lommelen, provinciaal secretaris Boerenbond Antwerpen.

Overleg ter plaatse

Terwijl de actievoerende boeren rond 14u weer druppelsgewijs vertrokken, bleven acht landbouwers (vier per betrokken gemeente) ter plaatse. Zij namen plaats aan tafel in Restaurant Dennenhof om hun opmerkingen en feedback te geven over de plannen van het Grenspark om zich kandidaat te stellen voor Nationaal park. “Wij willen geen nationaal park”, vat Vandeweyer het standpunt van de boeren samen. Zij vrezen dat er strengere maatregelen van toepassing worden en er bijvoorbeeld niet meer bemest mag worden in de omringende gronden.

IMG-20230126-WA0026 (1)

Parkcoördinator Jan Weverbergh zegt de bezorgdheden van de boeren rond regelgeving maar al te goed te kennen. "In het ontwerpdecreet staat duidelijk dat er voor de boeren geen extra regelgeving is. Het plan zal hen niet beïnvloeden." Hij wuift ook het wantrouwen van de boeren weg. “De boeren mogen hun zegje doen in de werkbanken. Ze zijn van harte welkom.” Ook in toekomstige bestuursstructuren zegt hij ruimte te zien voor de boeren.

Vandeweyer heeft geen twijfels dat de argumenten van de boeren nu in de verslagen opgenomen worden. "Anders hebben wij onze eigen verslagen", om zichzelf vervongens met een knipoog te verklaren. "Ik ben vandaag door wel zeven of acht journalisten geïnterviewd."

Wat op de spandoeken van de lokale boeren vaak terugkwam - maar deels losstaat van de kandidatuur van de heide - was het stikstofakkoord in het algemeen. Zoals wel vaker was minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) kop van jut.

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek