nieuws

"Ruim 8.000 ha Kanzi in Europa tegen 2014"

nieuws
De Nederlandse fruitveiling Fruitmasters verwacht dat van het nieuwe appelras Kanzi in totaal iets meer dan 8.000 hectare in Europa zal zijn aangeplant tegen 2014. Dat betekent een productie van meer dan 350.000 ton. Dat zei algemeen directeur Rian Verwoert maandagavond tijdens een informatievergadering. Cruciale vraag is of de nieuwe appel de telers een hoger inkomen zal bezorgen.
24 augustus 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
De Nederlandse fruitveiling Fruitmasters verwacht dat van het nieuwe appelras Kanzi in totaal iets meer dan 8.000 hectare in Europa zal zijn aangeplant tegen 2014. Dat betekent een productie van meer dan 350.000 ton. Dat zei algemeen directeur Rian Verwoert maandagavond tijdens een informatievergadering.

Kanzi, een nieuw appelras waarvan de European Fruit Co-Operation (EFC) in oktober 2004 wereldwijd de licentie verwierf, zou vanaf volgend seizoen in de winkel verkrijgbaar zijn. Het nieuwe appelras moet de komende jaren het uitzicht van de Europese appelmarkt kunnen veranderen en een antwoord bieden op de malaise die momenteel in de sector heerst.

De meeste Kanzi-appelen zouden geteeld worden in Duitsland, op een areaal van 1.750 hectare. Op de tweede plaats komt Nederland met daarachter Italië, Frankrijk en België. Volgens Verwoert verlopen de aanplant en productie vlot. ”Er is meer vraag naar bomen dan dat er aanbod is. Maar het is belangrijk dat we volgens het plaatje blijven werken. Dat heeft te maken met de ontwikkelingen op de markt. Niet de vraag naar bomen en de bomenproductie is leidend, maar de vraag naar appelen".

Voor het komende plantseizoen zijn alle bomen in Nederland uitverkocht. Dat is nog niet het geval voor plantseizoen 2006- 2007. Uit de grote opkomst op de informatieavond bleek alvast de belangstelling van de telers. Maar net zoals in Vlaanderen zijn ook in Nederland de fruittelers bezorgd over het rendement in de sector. De boeren vragen zich af of de nieuwe rassen een beter inkomen zullen opleveren en zijn vragende partij om de oudere rassen niet zomaar af te schrijven.

Verwoert erkent de moeilijke situatie waarin telers zich bevinden. "De fruitteelt kan geen fouten maken op dit moment. Maar als ik kijk naar de afgelopen jaren, naar hoe we de appelen hebben afgezet, dan hebben we met zijn allen de markt verprutst. Daar moet verandering in komen. Dat kan via een gesloten concept, zodat we kunnen sturen in de afzet".

Bron: Agrarisch Dagblad</i>

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek