Ruim 33 miljard liter gezuiverd rioolwater krijgt binnenkort nieuw leven

De Vlaamse regering investeert ruim 11 miljoen euro in vijf projecten van in totaal bijna 155 miljoen euro waardoor 33,3 miljard liter jaarlijks gezuiverd rioolwater hergebruikt kan worden in bedrijfsprocessen of als drinkwater. In één van de projecten speel zuivelverwerker Milcobel een belangrijke rol.

26 oktober 2022  – Laatst bijgewerkt om 26 oktober 2022 15:12
Lees meer over:
afvalwater-waterzuiveringsinstallatie-aquafin-1250

De investering kadert in de Blue Deal van de Vlaamse regering, die droogte en waterschaarste moet aanpakken. De Vlaamse Milieumaatschappij lanceerde in februari een projectoproep om hergebruik van water bij ondernemingen te stimuleren. Van de veertien aanvragen zijn er nu vijf geselecteerd. Die projecten tekenen voor een jaarlijks hergebruik van 33,3 miljoen kubieke meter gezuiverd afvalwater in Vlaanderen, goed voor 33,3 miljard liter of 13.320 olympische zwembaden.

Circulaire processen

Het grootste project situeert zich in de Antwerpse haven, waar 20 miljoen kubieke meter water gezuiverd afvalwater als proceswater aan bedrijven wordt geleverd.

Waterbedrijf Farys gaat samen met De Watergroep inzetten op zuivering van Aalsters afvalwater tot drinkwater, dan via een pijpleiding naar West-Vlaanderen wordt getransporteerd om daar als reserve ondergronds te worden opgeslagen.

In het West-Vlaamse Langemark-Poelkapelle gaat zuivelbedrijf Milcobel een deel van het drinkwater dat gebruikt wordt in het bedrijfsproces vervangen door gezuiverd afvalwater, in het Limburgse Sint-Truiden gaat de Watergroep samen met waterbedrijf Bosaq een extra drinkwaterbron creëren en in Harelbeke en Ieper tot slot gaat Ekopak afvalwater zuiveren om het aan de omliggende industrie te leveren.

“Met deze investering tonen we aan dat afvalwater een volwaardige waterbron kan zijn door circulaire processen uit de bouwen om zo de druk op onze drinkwatervoorziening en oppervlaktewater te verminderen. Met de Blue Deal geven we de innovatiefste productieprocessen een duwtje in de rug zodat ook andere bedrijven in Vlaanderen zien wat mogelijk is”, aldus Demir.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek