header.home link

Reststroom van gereinigde stallucht is inzetbaar als kunstmeststof

15 maart 2021

Ammoniumsulfaat, dat geproduceerd wordt in luchtwassers, kan gebruikt worden als meststof. Om dit staaltje van circulaire landbouw bekender te maken bij landbouwers, hebben onderzoekers van de Universiteit Gent (UGent) met het nutriëntenplatform Nutricycle Vlaanderen een brochure gemaakt.

Lees meer over:
kunstmest-tractor-inagro-1158

Ammoniumsulfaat ontstaat wanneer ammoniak uit de lucht wordt gezuiverd met zwavelzuur via een chemische luchtwasser in bijvoorbeeld stallen. Zo wordt het een waardevolle stikstof- en zwavelmeststof, die bovendien als kunstmest is erkend.

Onderzoekers van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen aan de UGent, onder leiding van professor Erik Meers, stelden vast dat het ammoniumsulfaat uit chemische luchtwassers onvoldoende zijn weg vindt als minerale meststof. Daarom werkten ze samen met het nutriëntenplatform Nutricycle Vlaanderen een brochure uit om praktische informatie te bundelen over het gebruik van ammoniumsulfaat.

“In de brochure vinden landbouwers alle praktische info over de eigenschappen, toepassingsvoorwaarden, wetgeving en gebruikskosten van ammoniumsulfaat”, licht professor Erik Meers toe. “Getuigenissen van landbouwers illustreren verschillende praktijkvoorbeelden. Zo biedt de brochure een duidelijk overzicht over de toepassing van ammoniumsulfaat in de praktijk.”

In de brochure kan je ook de links vinden naar twee handige tools die door het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking werden ontwikkeld: een rekentool en een interactieve kaart met aanbieders van ammoniumsulfaat.

Raadpleeg de brochure Ammoniumsulfaat

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Inagro

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek