nieuws

"Regelgeving staat professionele wijnbouw in de weg"

nieuws
Wijnbouw heeft wel degelijk een economische toekomst in Limburg, tenminste als een paar obstakels worden verwijderd. Vooral voor de bestaande fruitboeren in de regio kan wijnbouw een interessante diversificatie zijn. Ook het opzetten van onderlinge samenwerkingsverbanden kan lonen. Het aantal professionele wijnbouwers is echter nog op één hand te tellen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Universiteit Hasselt heeft gevoerd in samenwerking met de Haspengouwse wijnbouwers.
9 juni 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:04
Wijnbouw heeft wel degelijk een economische toekomst in Limburg, tenminste als een paar obstakels worden verwijderd. Vooral voor de fruitboeren kan wijnbouw een interessante diversificatie zijn. Ook het opzetten van onderlinge samenwerkingsverbanden kan lonen. Het aantal professionele wijnbouwers is echter nog op één hand te tellen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Universiteit Hasselt heeft gevoerd in samenwerking met de Haspengouwse wijnbouwers.

Aan de Limburgse universiteit zijn drie thesissen over wijnbouw in Limburg onder leiding van professor Ghislain Houben afgerond. De professor is overigens zelf een verdienstelijk wijnbouwer en -liefhebber. "Ik zie vooral ruimte voor rode en mousserende wijnen", zegt Houben. "Dat zijn de wijnniches die in België sterk groeien". Limburg heeft alvast belangrijke troeven om een professionele en economisch rendabele wijnbouw te ontwikkelen.

"Het klimaat evolueert in een gunstige richting", stelt voorzitter Marc Henderix van de Haspengouwse wijnbouwers vast. "Het groeiend toerisme in Limburg is een prima platform om er wijnbouw op te enten. We hebben de knowhow in huis en er zijn voldoende goede teeltgronden ter beschikking voor wijnbouw". Professionele wijnbouw kan vooral een interessante diversificatie zijn voor de bestaande fruitboeren. "Zij beschikken immers al over heel wat materiaal en machines, én de nodige gronden", zegt professor Houben.

Toch zijn er ook een aantal belangrijke drempels. "In het algemeen kunnen we stellen dat de regelgeving - bijvoorbeeld rond appelaties, de bescherming van gewassen en de hoge accijnzen - een professionele wijnbouw in de weg staat", zegt Houben. "Ook de kosten van grond en lonen zijn hier fors hoger dan in de nieuwe wijnlanden als Chili of Zuid-Afrika, wat onze wijn ook duurder maakt. Wij zullen het daarom vooral van de kwaliteit moeten hebben".

Daarnaast maken ook de strenge regels op vlak van voedselveiligheid en de honger van de fiscus het moeilijk voor amateurs om door te groeien tot professionele wijnbouwers. "En het is al niet makkelijk voor semi-professionelen: ze moeten al snel 220.000 euro investeren in wijnranken, en kunnen daar pas goed vijf jaar later de vruchten van plukken", stelt Houben vast. "Bovendien schrikt ook de fiscus en de administratieve rompslomp hen af. Zelfs voor de professionele wijnbouwer betekent een nettorendement van 7 procent, zoals blijkt uit onze studies, dat ze het vooral uit passie voor wijn doen".

De overheid zal alvast het geweer van schouder moeten veranderen om professionele wijnbouw te ondersteunen. "Behalve voor streekproducten is er weinig interesse vanwege de overheid voor professionele wijnbouw", stelt Henderix vast. Professor Houben ziet nochtans mogelijkheden. "België is het zevende wijnimportland ter wereld. De plaatselijke markt is dus groot genoeg voor plaatselijke wijnbouwers. Het hoevetoerisme kan een goede gangmaker zijn. Maar als we geen steun krijgen, worden we straks voorbijgestoken door de voormalige Oostbloklanden, zoals Bulgarije, waar de wijnbouw nu al een belangrijke economische factor wordt".

De overheid zou een rol kunnen spelen op vlak van opleiding voor wijnbouwers en hulp bij de administratie, hulp bij het opzetten van een apart distributiesysteem, ondersteuning van de marketing en vooral een consistente regelgeving. "Veel wijnbouwers hebben wel oren naar schaalvergroting, maar de loodzware fiscale en admininistratieve rompslomp schrikt hen af. Nochtans blijkt uit een bevraging bij zestig wijnbouwers in Belgisch- en Nederlands-Limburg dat er voldoende interesse is om in coöperaties te stappen, om zo de genoemde nadelen samen te counteren".(KS)

Meer informatie: Het volledige onderzoek wordt op woensdag 11 juni om 19.30 uur aan alle geïnteresseerden gratis uit de doeken gedaan in het PIBO in Tongeren.

Bron: Het Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek