Redt Leopoldsburg de kandidatuur van Bosland als nationaal park?

Nadat eerder de gemeente Peer en de Nederlandse gemeente Bergeijk uit de kandidatuur voor het nationaal park in Bosland stapten, heeft Leopoldsburg laten weten dat het interesse heeft om zich aan te sluiten. “Die interesse was er van in het begin”, zegt burgemeester Wouter Beke (cd&v). “Maar zonder deelname van Defensie had dat weinig zin. In onze gemeente is het vooral het militair domein dat aan Bosland grenst.”

2 mei 2023  – Laatst bijgewerkt om 3 mei 2023 7:38
Lees meer over:
Kamp Beverlo militair domein Leopoldsburg

Krappe timing

De gebiedscoalitie die zich inzet voor de kandidaatstelling van Bosland als nationaal park kreeg vorige week slecht nieuws. De gemeente Peer liet weten dat ze de samenwerkingsovereenkomst niet zou ondertekenen omdat ze vreest dat de erkenning op termijn te veel beperkingen zou inhouden voor de boeren. Die beslissing kwam er net nadat de Nederlandse gemeente Bergeijk zich had teruggetrokken waardoor Bosland niet langer een grensoverschrijdend park zal zijn en er dus strengere voorwaarden gelden.

Ook over de gemeente Pelt werd gezegd dat het de kandidatuur van Bosland niet langer zou steunen, maar dat werd al snel met klem tegengesproken door de burgemeester. “We werken constructief mee aan het project, maar de formele beslissing is nog niet genomen. Die zal vallen waar het hoort: op de gemeenteraad eind mei”, zo liet cd&v-burgemeester Dennis Fransen optekenen in Het Belang van Limburg.

Hoewel Hechtel-Eksel, Lommel en Mol hebben laten weten dat ze de komst van een nationaal park blijven steunen, werden er toch vraagtekens geplaatst bij de kandidatuur van Bosland. Zeker omdat de timing om wijzigingen door te voeren krap is, aangezien het masterplan al op 31 mei moet worden ingediend.

Defensie geeft fiat

Een paar dagen na het afhaken van Peer en Bergeijk kwam er alweer goed nieuws. Leopoldsburg heeft interesse om zich aan te sluiten bij de kandidatuur van Bosland. Volgens burgemeester Beke is die interesse niet nieuw. “Maar zonder dat Defensie in het dossier zou stappen, konden wij niet veel doen. Een groot deel van het militair domein ligt op ons grondgebied. Nu heeft Defensie laten weten dat het wel interesse heeft om zich met zijn grootste militair domein van Vlaanderen te laten opnemen in het dossiers van Bosland als nationaal park”, zegt hij. En dus kan Leopoldsburg zich volgens Beke ook kandidaat stellen.

Toch betekent dit niet meteen de redding van de kandidatuur van Bosland. “Er moet eerst nog bekeken worden af aan alle voorwaarden die Defensie heeft, kan voldaan worden. Het militair domein is bijvoorbeeld niet toegankelijk voor iedereen”, legt Beke uit. Ook zal er moeten bekeken worden hoe het schrappen van Peer en Bergeijk en de aansluiting van Leopoldsburg nog kan verwerkt worden in het dossier. Zeker gezien er minder dan een maand rest om het masterplan voor Nationaal Park Bosland in te dienen.

Bron: Het Belang van Limburg / VRT NWS

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek