Recordaanvoer voor REO Veiling in 2020

REO Veiling tekende in 2020 een recordaanvoer van groenten en fruit op, terwijl de omzet min of meer stabiel bleef en uitkwam op 207 miljoen euro. Tomaten, prei en aardbeien blijven de belangrijkste producten voor de veiling. Op het digitale nieuwjaarsevent van de veiling haalde voorzitter Rita Demaré scherp uit naar het nieuwe mestactieplan. “Deze verstrengde regels voelen stilaan aan als het bewust nekken van een belangrijke economische sector die de openluchtgroenteteelt is”, stelde ze.

6 januari 2021  – Laatste update 6 januari 2021 18:18
Lees meer over:

Tomaten aan de top

Waar 2019 al een recordjaar was voor de Roeselaarse veiling met een recordaanvoer die 12 procent boven die van 2018 lag, dan is die aanvoer afgelopen jaar lichtjes verder blijven groeien, met zo’n 2 procent in vergelijking met 2019. Die stijging is onder meer te danken aan een toegenomen areaal tomaten waardoor er dit jaar 70 miljoen kilo werd aangevoerd bij REO, goed voor een omzet van 53 miljoen euro. Dat is 8 procent meer dan in 2019. Daarmee blijven tomaten de belangrijkste productgroep voor de veiling.

Ook andere glasgroenten, zoals komkommers en courgettes, blijven belangrijk. In 2020 bleef zowel de aanvoer als de omzet van komkommers stabiel. In totaal werden 38 miljoen stuks aangevoerd bij REO. Courgettes daalden dan weer in aanvoer met bijna 7 procent, maar dankzij een betere prijsvorming steeg de omzet tot bijna 7 miljoen euro.

Prei blijft de belangrijkste openluchtgroente bij de veiling. In 2020 werd meer dan 56 miljoen kilo prei aangevoerd en die werd met een gemiddelde prijs van 0,52 euro per kilo verkocht waardoor de omzet tot bijna 30 miljoen euro klom. “Prei blijft dus een belangrijk exportproduct voor Vlaanderen, maar ondanks deze mooie cijfers maken we ons als veiling ook zorgen”, zegt voorzitter Rita Demaré.

MAP6: molensteen voor openlucht groenten?

Dat komt volgens haar door de verstrengde mestregels. “De tussentijdse evaluatie van MAP6 blijft bijzonder nefast voor bijna alle openluchtgroenten. De regelgeving houdt absoluut geen rekening met de specifieke teelttechnische noden van de meeste openluchtgroenten en dat voelt stilaan aan als het bewust nekken van een belangrijke economische sector”, aldus Demaré.

Moeten we ons dan stilaan gaan afvragen of de openluchtgroentesector niet beter versneld overgaat naar hydroteelt?

Rita Demaré - Voorzitter REO Veiling

Dat wordt in haar ogen ook in de hand gewerkt door de snelle invoering van een oppomp- en irrigatieverbod dit jaar door de overheid: daardoor blijven de teelten achter in groei en dat werkt dan weer meer reststikstof in de bodem in de hand. “Moeten we ons dan stilaan gaan afvragen of de openluchtgroentesector niet beter versneld overgaat naar hydroteelt?”, vraagt de REO-voorzitter zich af.

Robotisering en automatisatie in de witloofteelt

Net als BelOrta eerder bekendmaakte, deed witloof het in 2020 ook bijzonder goed bij REO Veiling. Er was een sterke vraagmarkt en dit zorgde voor bijzonder sterke omzetcijfers voor witloof hoewel de aanvoer met 10 procent daalde. Tegelijk stelde de veiling ook een sterke toename van biologisch witloof vast en zet de trend naar robotisering en automatisatie zich ook sterk door in deze teelt. “Dat biedt kansen. Het laat op termijn toe om het product veel homogener in te pakken en zo volop in te spelen op de steeds grotere kieskeurigheid van de consument”, legt de voorzitter uit.

Gelukkig hebben we de afgelopen jaren sterk ingezet op onze thuismarkten en we hebben gezien dat deze strategie zijn vruchten heeft afgeworpen in dit coronajaar

Rita Demaré - Voorzitter REO Veiling

Geen bevoorradingsproblemen door corona

Net als de rest van de samenleving had het coronavirus ook een grote impact voor REO. “Bij de eerste lockdown stelden we een zeer forse groei vast van de versaankopen in de retail. Gelukkig hebben we de afgelopen jaren sterk ingezet op onze thuismarkten en we hebben gezien dat deze strategie zijn vruchten heeft afgeworpen. Op geen enkel moment zijn er bevoorradingsproblemen ontstaan. Ik wil de collega-telers, de aankopers en de medewerkers dan ook oprecht bedanken voor alle inspanningen die zij, in vaak moeilijke omstandigheden, hebben geleverd”, aldus Rita Demaré.

Ondanks de relatief positieve cijfers was het coronajaar voor een aantal producenten ook bijzonder hard. “Vooral telers die inzetten op nicheproducten voor de horeca zijn zwaar getroffen. En na die eerste lockdown kwam er de tweede die nu nog doorweegt. Als veiling zijn we op zoek gegaan naar alternatieve afzetmarkten voor deze producten, maar het blijft moeilijk. Voor deze telers is 2020 op een ramp uitgedraaid”, zegt de REO-voorzitter.

Digitale assistent voor tuinbouwers

Voor 2021 verwacht REO veel op vlak van digitalisering. “Afgelopen jaar lanceerden we met de collega-veilingen Coöperatie Hoogstraten en BelOrta Care4Growing, een virtuele assistent voor elke tuinbouwer. Dit jaar willen dit IT-project verder uitrollen zodat we onze telers doorheen het hele teeltproces proactief kunnen ondersteunen”, legt Demaré uit. Een andere grote vernieuwing voor de veiling in 2021 is de omschakeling van de traditionele kisten naar de groene klapkisten.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek