Raad voor Bioveiligheid evalueert GGO-plannen Bayer
nieuwsHoewel het advies van de organisatie niet bindend is, roept de internationale milieuorganisatie Friends of the Earth of Europa de Raad op om het advies uit te stellen tot na 16 oktober. In Groot-Brittannië verschijnt volgende week namelijk een rapport waarin de gevolgen van het gebruik van genetisch gewijzigd koolzaad op de natuur behandeld worden.
De Britse krant The Guardian lekte vorige week dat in het rapport wordt gesteld dat de kweek van genetisch gemanipuleerd koolzaad negatieve gevolgen kan hebben voor de biodiversiteit. Onder meer de verscheidenheid van insectenpopulaties zou in het gedrang komen. Friends of the Earth of Europa vraagt de Raad de definitieve resultaten van de Britse studie af te wachten.
De Raad voor Bioveiligheid heeft enkel als taak het dossier dat door Bayer werd ingediend te bestuderen en daarbij na te gaan of het voldoet aan de door Europa vooropgestelde richtlijnen. De ministeries van Volksgezondheid en Leefmilieu ontvangen vervolgens het advies en beslissen over de aanvraag. Daarna wordt de Europese Commissie op de hoogte gebracht.
Verwacht wordt dat de vraag van Bayer positief geadviseerd wordt. Indien dit zo is, krijgen de veertien andere EU-lidstaten 60 dagen de tijd om eventuele aanmerkingen of aanvragen om meer details kenbaar te maken. Een technisch comité, waarin alle landen van de Unie zetelen, moet het dossier uiteindelijk goedkeuren. Indien het dossier vast komt te zitten, zal uiteindelijk de Raad van ministers van de EU de knoop doorhakken.
De farmaceutische multinational diende in 1996 bij de Belgische autoriteiten een aanvraag in om genetisch gewijzigd koolzaad te cultiveren. In 1999 stelde de EU een moratorium in omdat er onduidelijkheid was over de eventuele gezondheids- en milieurisico's van GGO's. De vraag van Bayer verdween op het achterplan.
Op 13 mei jongstleden dienden de VS, samen met 12 andere landen (onder meer Canada, Australië en Egypte), een klacht in bij de Werelhandelsorganisatie (WTO). Zij beschuldigden de EU van "oneerlijke handelspraktijken" en willen dat de WTO Europa dwingt om haar ban op GGO's op te heffen.
In juli van dit jaar werden twee Europese richtlijnen aangenomen over de etikettering en de traceerbaarheid van GGO's. Enkele maanden daarvoor had Bayer haar aanvraag bij de Raad voor Bioveiligheid ingediend. Voorzitter William Moens van de Raad voor Bioveiligheid stelt dat de uiteindelijke beslissing over de vraag van Bayer niet vóór april 2004 zal vallen.
Bron: Belga