nieuws

Prognoses voor olievraag weer omlaag

nieuws
Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) voorspelt dat de wereld volgend jaar dagelijks 86,5 miljoen vaten olie zal verbruiken. Dat zijn er 670.000 minder dan een eerdere voorspelling. Het is al de achtste keer dit jaar dat het IEA, dat 28 landen adviseert, de prognoses voor de globale vraag naar ruwe olie naar beneden herziet. De olieprijs zakte deze week tot een nieuw dieptepunt van 50,6 dollar per vat. Het zwarte goud bengelde hierdoor op het laagste peil in 21 maanden.
14 november 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:06
Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) voorspelt dat de wereld volgend jaar dagelijks 86,5 miljoen vaten olie zal verbruiken. Dat zijn er 670.000 minder dan een eerdere voorspelling. Het is al de achtste keer dit jaar dat het IEA, dat 28 landen adviseert, de prognoses voor de globale vraag naar ruwe olie naar beneden herziet.

Toch zullen er in 2009 nog altijd 350.000 vaten olie per dag meer nodig zijn dan dit jaar, stelt het IEA. Dat komt vooral omdat het agentschap nog steeds een groeiende vraag voorziet vanuit China en andere groeilanden. Het verbruik in de geïndustrialiseerde landen zou 1,6 procent afnemen. Dat ligt vooral aan de bedrijven die in de productie snoeien, maar ook aan de consumenten die hun auto meer aan de kant zullen laten staan en minder het vliegtuig zullen nemen.

"Deze verlaging heeft te maken met de drastische verslechtering van de economische toestand de voorbije weken", stelt de IEA. De olieprijs is gedaald tot een nieuw dieptepunt van 50,6 dollar per vat. Het zwarte goud bengelt op het laagste peil in 21 maanden en noteert bijna twee derde lager dan het record van 11 juli. In de VS stegen de voorraden ruwe olie vorige week nochtans minder sterk dan verwacht.

Irak deelde ondertussen mee dat het land volgend jaar 2 miljard dollar zal investeren in zijn oliesector, met de bedoeling de komende tien jaar de olieproductie van het land te verdrievoudigen. Irak gaat op zoek naar internationale partners omdat de technologie van Irak naar eigen zeggen dateert uit de jaren zeventig.(KS)

Bron: De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek