nieuws

Professor Séralini doet nieuwe rattenstudie met Roundup

nieuws
De Franse professor Gilles-Eric Séralini laat opnieuw van zich horen met een studie naar de effecten van glyfosaat. Hij stelde ratten twee jaar lang bloot aan zeer lage dosissen Roundup via hun drinkwater, en stelde vast dat ze leverziekten ontwikkelden. De aan de proefdieren verstrekte dosis is duidelijk lager dan het door de wetgever gehanteerde plafond. Wetenschappers geloven dat goed uitgevoerde rattenstudies met glyfosaat gezondheidsproblemen bij de mens kunnen voorspellen. Glyfosaatfabrikant Monsanto herinnert echter aan de vorige rattenstudie van Séralini, die internationaal kritiek oogstte vanwege de niet gevalideerde methode.
12 januari 2017  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:38

De Franse professor Gilles-Eric Séralini laat opnieuw van zich horen met een studie naar de effecten van glyfosaat. Samen met collega-onderzoekers stelde hij ratten twee jaar lang bloot aan zeer lage dosissen Roundup via hun drinkwater, en stelde vast dat ze leverziekten ontwikkelden. De aan de proefdieren verstrekte dosis is duidelijk lager dan het door de wetgever gehanteerde plafond. Wetenschappers geloven dat goed uitgevoerde rattenstudies met glyfosaat gezondheidsproblemen bij de mens kunnen voorspellen. Glyfosaatfabrikant Monsanto herinnert echter aan de vorige rattenstudie van Séralini, die internationaal kritiek oogstte vanwege de niet gevalideerde methode.

Een groep wetenschappers uit het Verenigd Koninkrijk, Italië en Frankrijk heeft gedurende twee jaar kleine dosissen Roundup toegevoegd aan het drinkwater van ratten. Hoewel de aan de proefdieren verstrekte dosis onder de drempels blijft die door de wetgever in Europa en elders gehanteerd wordt, ontwikkelden de ratten toch leverziekten. Hun lever vervette zoals bij mensen met obesitas, terwijl een gezonde lever weinig of geen vet bevat. Daarom vragen de onderzoekers om de veiligheid van herbiciden op basis van glyfosaat opnieuw te bekijken.

De markttoelating van glyfosaat is in Europa met anderhalf jaar verlengd door de Europese Commissie omdat de lidstaten de knoop niet wilden doorhakken. Zij waren verdeeld als gevolg van de tegenstrijdige adviezen van Europese en internationale instanties. Het meest duidelijk is de tegenstelling tussen de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) en het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC), onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie. Door de vergunning van glyfosaat tijdelijk te verlengen, is er tijd gekocht en kan het advies van het Europese chemicaliënagentschap (ECHA) afgewacht worden.

Glyfosaatfabrikant Monsanto, bekend van het merkproduct Roundup, lijkt niet onder de indruk van de nieuwe onderzoeksresultaten en trekt de kwaliteit ervan in twijfel. Daarvoor verwijst het naar de bijdrage van Robin Mesnage en Gilles-Eric Séralini aan het onderzoek, “van wie gelijkaardige studies verworpen zijn door de internationale wetenschappelijke gemeenschap”. Verder hamert de firma op “de lange geschiedenis van veilig gebruik” die glyfosaat heeft. De actieve stof is al keer op keer gunstig geëvalueerd, en dat al vier decennia lang. Zolang het correct gebruikt wordt, biedt glyfosaat naar verluidt geen onredelijk risico voor mens, dier en milieu.

Mesnage en Séralini hebben hun onderzoek uitgevoerd onder leiding van de Brit Michael Antoniou van King’s College London. De resultaten verschenen afgelopen maandag in Scientific Reports, en zijn dus zoals bij elk ander peer-reviewed wetenschappelijk onderzoek nagekeken op hun correctheid door collega's.

Meer info: Scientific Reports

Bron: Farmers Weekly / eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek