nieuws

Professor Sapir niet ontevreden met Europese crisis

nieuws
Professor André Sapir (ULB), die in 2003 op vraag van toenmalig Commissievoorzitter Romano Prodi "An Agenda for a Growing Europe" uitwerkte en tegelijkertijd een alternatieve begroting voor de Unie op papier zette, is niet ontevreden dat de Europese top over het meejarenbudget mislukte. "De landbouw is een industrie op de terugweg en dus moeten andere accenten gelegd worden".
28 juni 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:54
Professor André Sapir (ULB), die in 2003 op vraag van toenmalig Commissievoorzitter Romano Prodi "An Agenda for a Growing Europe" uitwerkte en tegelijkertijd een alternatieve begroting voor de Unie op papier zette, is niet ontevreden dat de Europese top over het meejarenbudget mislukte. "De huidige crisis", aldus Sapir op een persbijeenkomst te Brussel, "is beter dan de huidige verdeling van de uitgaven tot 2013 te bevriezen".

De Britse premier Tony Blair wees op de Europese Raad over het meerjarenbudget het compromisvoorstel van Luxemburg af. Volgens Blair, die op de top in eerste instantie de Britse korting verdedigde, was het Luxemburgse voorstel onvoldoende toekomstgericht. De Britse premier had vooral kritiek op het groot aandeel van de landbouwuitgaven en de onvoldoende middelen voor onderzoek en ontwikkeling.

Tijdens zijn toespraak vorige week in het Europees parlement verwees Blair herhaaldelijk naar het werkstuk van Sapir & Co. uit 2003. Dat document lokte toen veel kritiek uit, omdat de groep rond Sapir de Europese landbouwuitgaven fors wou verminderen en meer middelen voor research en economische groei wou vrijmaken. Het document verdween dan ook in de archieven.

Sapir herhaalde dinsdag nog eens dat de ondermaatse groeiprestaties het grote probleem van de Unie zijn. "Het is absoluut nodig", aldus de ULB-professor, "dat de Unie van de groei de topprioriteit maakt, zoniet dreigt het risico dat Europa op desintegratie afstevent". Volgens Sapir zijn er volgende jaren zeer diepgaande hervormingen nodig. Ook inzake het budget. De landbouw, zo verklaarde Sapir, is een industrie op de terugweg, bijgevolg moet haar aandeel in het budget aanzienlijk worden teruggeschroefd.

De Brusselse professor onthulde voorts dat hij destijds door vele regeringen, ook de Britse, de Franse en de Belgische, was uitgenodigd om zijn voorstellen toe te lichten. Sapir ontkende wel dat hij onlangs door Blair werd ontvangen. De Brusselse professor stelde tenslotte dat hij het Europees landbouwbeleid niet per se wil afschaffen. "We hebben alleen duidelijk gemaakt", aldus Sapir, "dat er bij een budget van maximaal 1 procent van het bruto nationaal inkomen (BNI) keuzes gemaakt moeten worden en dat er, omwille van de groei, in landbouw moet gesnoeid worden. Desnoods moet het landbouwbeleid via co-financiering betaald worden".

Meer informatie: An Agenda for a growing Europe

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek