header.home link

Proefproject met statiegeld aan de kust is onverhoopt succes

16 augustus 2022

Het proefproject voor statiegeld op petflessen en blikjes in Bredene is een succes. Tot 90 procent van alle blikjes en petflessen werd teruggebracht. "Dit bewijst dat statiegeld werkt", zegt burgemeester en Vlaams parlementslid Steve Vandenberghe (Vooruit). "Hopelijk volgt de Vlaamse regering ons voorbeeld."

properestrandlopersstatiegeldbredene-1250-viatwitter

In Bredene werd tussen 15 juli en 15 augustus aan strandposten statiegeld ingevoerd. Wie daar een drankje kocht, kreeg 20 eurocent terug bij het inleveren van de lege verpakking met een statiegeldsticker.

"We hoopten dat 50 à 70 procent van de blikjes en flessen zouden worden ingeleverd, maar het was liefst 90 procent", zegt Vandenberghe. "Geen enkele strandganger heeft geprotesteerd tegen de prijsverhoging en ook de strandbars, die initieel erg kritisch stonden, waren tevreden met het resultaat. De Proper Strand Lopers vonden niet één lege verpakking met statiegeldsticker terug."

Kustgemeenten worden al langer geconfronteerd met grote hoeveelheden plastic afval op de stranden. "Iedereen heeft op televisie ongetwijfeld de beelden gezien van de enorme bergen afval na een drukke stranddag. Alle politici verkondigen graag dat dit zo niet langer kan, maar toch merk ik als Vlaams parlementslid dat sommige partijen de algemene invoering van statiegeld al jaren tegenhouden. Met dit project sturen we een duidelijk signaal. Hopelijk geeft het de Vlaamse regering de nodige politieke moed om eindelijk statiegeld in te voeren."

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Beeld: Proper Strand Lopers via Twitter (@ProperStrand)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek