Premie voor restauratie druivenserres in Hoeilaart

Inwoners van Hoeilaart, die een druivenserre willen restaureren, kunnen voortaan een beroep doen op een gemeentelijke premie van duizend euro. Voorwaarde is wel dat in die serre nog druiven geteeld worden. Met het project wil de gemeente haar erfgoed in stand houden, ook al komen per jaar maximaal vijf serres in aanmerking voor steun.
6 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Inwoners van Hoeilaart, die een druivenserre willen restaureren, kunnen voortaan een beroep doen op een gemeentelijke premie van duizend euro. Voorwaarde is wel dat in die serre nog druiven geteeld worden. Met het project wil de gemeente haar erfgoed in stand houden, ook al komen per jaar maximaal vijf serres in aanmerking voor steun.

Op haar hoogtepunt telde de druivengemeente 13.000 serres. Vandaag staan er naar schatting nog een honderdtal recht. "Aangezien de authentieke druivenserres meer en meer verdwijnen, willen we als gemeente ons steentje bijdragen om ze te bewaren voor verdere generaties", licht burgemeester Tim Vandeput (Open Vld) toe in Het Laatste Nieuws.

Op langere termijn is het gemeentebestuur zelfs van plan om een serrebedrijf uit te bouwen door gronden aan te kopen waar momenteel nog serres staan. "We denken aan een gemeentelijk bedrijf of een uitbesteding aan een sociale organisatie. Zoiets kan educatief en toeristisch interessant zijn", aldus Vandeput.

Volgens de oppositie is de restauratiepremie een slag in het water. "De forfaitaire subsidie van duizend euro wordt enkel verleend indien de restauratie uitgevoerd wordt door de vzw Opbouwwerken Haviland", zegt CD&V-gemeenteraadslid Jan Van Assche. Die organisatie geeft mensen een kans die op de arbeidsmarkt moeilijk aan de bak komen. Ze zullen voor de restauratie van de serres bijgestaan worden door begeleiders, die zelf te rade gaan bij serristen.

"Ik betwijfel of het project mensen zal overtuigen om een serre te restaureren, maar wie het echt wil zal de premie zeker gebruiken", zegt de 80-jarige druiventeler Norbert Vanherentals. Zelf had hij vroeger vijftien serres, waarvan er nog acht zijn overgebleven. "Hobbyserristen zullen er altijd zijn, waardoor enkele serres bewaard zullen blijven. Maar die premie zal zeker geen tuinders aanzetten om opnieuw beroepsmatig te gaan telen. Het is mooi geweest, maar niets blijft duren".

 

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek