"Plannen voor natuur- en overstromingsgebieden klaar"
nieuwsDat plan maakt deel uit van de Ontwikkelingsschets 2010, die aangeeft welke projecten het komende decennium nodig zijn om het Schelde-estuarium veiliger, toegankelijker en natuurlijker te maken. Volgens Peeters maken de Bond Beter Leefmilieu, Natuurpunt en het WWF zich nodeloos zorgen. "Het operationaliseren van het Sigma-plan is klaar. De maatregelen worden op dit ogenblik in het kader van de besluitvormingsprocedure besproken met de inspectie van financiën en met de met de betrokken kabinetten van Landbouw en Ruimtelijke ordening", luidt het.
Volgens de milieubeweging dreigde het besluit ook uitgehold te worden, onder meer onder druk van lokale burgemeesters. Daarop reageert Peeters dat hij een lokaal draagvlak voor ingrepen noodzakelijk acht, omdat die ingrepen een belangrijke impact hebben op de leefomgeving van mensen. De minister heeft daarom "geluisterd naar de inbreng van de gemeenten, verenigd in het Scheldelandschapspark".
Voor de concrete invulling van de overstromings- en natuurgebieden is door de bevoegde administraties een "Meest Wenselijk Alternatief" (MWA) uitgewerkt. In verband daarmee laat Peeters weten dat hij de vertaling van dat MWA naar concrete projecten, in twee fasen opdeelt. "Naar 2010 en 2015 toe wordt alles wat nodig is voor de natuurlijkheid en veiligheid nu al concreet ingevuld", luidt het. Naar 2030 denkt de minister echter dat het niet verstandig is om nu al alles vast te leggen. Een van de redenen daarvoor is dat men "in het vervolgproces rekening moet kunnen houden met de belangrijke monitoring van de Scheldenatuurlijkheid".
Lees ook: geVILT: Hoelang nog vreet Schelde landbouwgrond weg?
Bron: Belga