Personeel Profruco verhuist naar Vrasene
nieuwsProfruco heeft een nieuw complex laten bouwen van liefst 31.000 vierkante meter. Dit was nodig omdat de veiling al enkele jaren met capaciteitstekort zat in haar Sint-Niklase vestiging. Dinsdag en woensdag verhuisde het personeel naar de nieuwbouw. "Normaal gezien moest dit tijdens het bouwverlof al gebeurd zijn maar de werken hebben wat vertraging opgelopen", legt directeur Koen Torfs uit.
"De kantoren zijn hierdoor niet tijdig klaar geraakt. Voorlopig bivakkeren we in de oude gebouwen van snoepcenter De Cock. Binnen een tweetal weken hopen we in de nieuwe kantoren te zitten". Intussen zijn ook al de eerste appels aangevoerd naar de nagelnieuwe koelcellen bij Profruco. "Dit is ook één van de redenen waarom we de verhuis niet meer wilden uitstellen", vervolgt Torfs. "Het drukke oogstseizoen komt er aan en wilden graag hier alles al stockeren".
Bij de fruitveiling werken momenteel 17 mensen. De uitbreiding betekent echter niet onmiddellijk extra personeel. "In Sint-Niklaas zaten we beperkt in ruimte en konden we niet efficiënt werken. Hier zullen heftrucks ingezet worden die verscheidene paletten tegelijk kunnen tillen. Met hetzelfde aantal arbeiders zullen we dus meer werk kunnen verzetten", legt de directeur uit.
Profruco mikt wel op groei. Momenteel zijn er zo'n 200 leden. "In Vrasene zitten we nu echt in het hart van de teelt van hardfruit", vervolgt Torfs. "Ook Nederland is maar een boogscheut ver en daar is nog veel potentieel. We hebben trouwens nog meer bouwplannen. Het is de bedoeling om in een volgende fase een zogenaamde ULO-loods te bouwen. Dit staat voor 'Ultra Light Oxygen', een technologie waarmee fruit meer dan een jaar bewaard kan worden. In een gewone koelcel is dat slechts een week".
In haar nieuwe vestiging in Vrasene zal Profruco jaarlijks 20 miljoen kilogram fruit verhandelen. Voor de klanten zal alles ook flexibeler worden. "Er komt een systeem met toegangscontrole waarmee ze zelfstandig 's nachts bestellingen kunnen ophalen. Camera's zorgen ervoor dat we wel nog een oogje in het zeil kunnen houden". Profruco gaat ook haar afdeling kwaliteitszorg uitbreiden. Deze afdeling keurt het fruit en begeleidt telers voor het behalen van allerlei certificaten.
De officiële opening van de nieuwe vestiging is voorzien op 8 en 9 november na de pluk. Dan wordt ook een opendeur georganiseerd voor het grote publiek.(KS)
Bron: Het Laatste Nieuws