Perenoogst minder slecht dan verwacht, kwaliteit en prijs erg goed

De perenoogst loopt ten einde. De fruitveilingen hebben nagenoeg alle peren binnen en de oogst pakt minder slecht uit dan verwacht. Aanvankelijk werd rekening gehouden met een opbrengst die 25 procent lager lag dan in voorgaande jaren vanwege de late vorst in het voorjaar. Uiteindelijk lijkt de sector af te stevenen op een oogstderving van rond de 15 procent.

4 oktober 2021  – Laatst bijgewerkt om 4 oktober 2021 15:06
Lees meer over:
Peren_Verhelst_2021

Groente- en fruitveiling BelOrta heeft alle conference peren binnen, terwijl de rassen cepuna en fred ten laatste begin deze week allemaal geoogst zullen zijn.  De afgelopen weken werden er 30 miljoen kilo peren afgeleverd bij de veiling. Volgens een eerste schatting komt de oogstderving uit op ‘slechts’ 16 procent ten opzichte van vorig jaar. “Toch een mooie meevaller gezien de nog slechtere verwachtingen van een dikke min 20 procent”, aldus Yves Souvereyns, supervisor koeling bij BelOrta.

Souvereyns stelt dat een grotere perenmaat de oogst enigszins heeft gered. Waar er vorig jaar voornamelijk peren van het kaliber 50-60 in de koelcellen van BelOrta belandden, meten de peren dit jaar 65-70. “Er is zelf één tot twee procent opbrengst van peren met maat 80. Dat is nog nooit eerder voorgevallen.”

S_IMG_7448

Ook perenteler Frans Verhelst zag dit jaar grotere peren in zijn manden vallen. De foto’s in dit verhaal zijn in zijn boomgaard gemaakt. Hij verklaart de grotere maat als volgt: “Omdat er minder peren aan een boom groeien, kunnen deze zich beter ontwikkelen.” Ook de vele regenval in juni, juli en augustus heeft de groei goed gedaan.

Harde peren met hoog suikergehalte

De weersomstandigheden van de afgelopen weken hebben er volgens Verhelst voor gezorgd dat de kwaliteit goed is. “Het moet niet te warm zijn, want dan rijpen de vruchten te snel door en krijg je malse gele vruchten die minder lang houdbaar zijn. Door de koele nachten is dat gelukkig niet gebeurd.”

Verhelst teelt op zo’n 30 hectare peren. Een veertigtal seizoensarbeiders – veelal Roemenen en Polen - plukten afgelopen week de laatste peren en verschuiven hun werkterrein de komende drie weken naar de appelboomgaarden van Verhelst. De hardfruitteler levert zijn peren aan Belgische Fruitveiling (BFV) in Sint-Truiden.

BFV stelt dat de peren dit jaar van goede kwaliteit zijn. Niet alleen heeft de temperatuurdaling tijdens de pluk gezorgd voor harde peren, tevens is het suikergehalte goed. “Dat hebben we te danken aan de vele zonuren in augustus en september”, vertelt BFV-directeur Filip Lowette. De veiling heeft inmiddels 90 procent van de peren binnen en schat eveneens op 15 tot 20 procent minder volume uit te komen dan vorig jaar. “Maar door de grotere maat is dat dus aanzienlijk beter dan verwacht.”

Peren_verhelst
S_IMG_7475

Goede prijszetting compenseert mindere oogst

De mindere oogst in Europa en goede kwaliteit hebben ook een goede prijszetting tot gevolg waardoor het oogstverlies volledig gecompenseerd wordt. “Maar het is natuurlijk afwachten hoe de prijs zich in de loop van het seizoen ontwikkeld”, benadrukt Lowette die stelt dat perenboeren momenteel 75 cent krijgen voor een kilo peren. Vorig jaar lag dat rond deze tijd op 50 cent.

Peren_Verhelst_2021(2)
Peren_Verhelst_2021(3)

Net geen 1.000 perentelers in Vlaanderen

De Vlaamse perenteelt situeert zich vooral in de regio’s Haspengouw, Hageland en het Waasland. Vlaanderen telt zo’n 900 perentelers met een totaal areaal van 10.450 hectare. Het gros van het areaal (9.300 hectare) bestaat uit conference perenbomen. Zo’n 55 procent van de perentelers is aangesloten bij BFV, terwijl iets minder dan een kwart van de telers aan BelOrta levert.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek